SUA: Donald Trump vrea să reformeze sistemul de vize pentru lucrătorii calificați

Președintele american Donald Trump dorește o modificare a celebrelor vize de tipul H-1B, preferate de Silicon Valley, în contextul luptei administrației sale împotriva "fraudei și abuzului", dar marja sa de manevră rămâne limitată în absența unei reforme legislative de amploare, comentează marți France Presse.

18 Aprilie 2017, 09:21 (actualizat 18 Aprilie 2017, 09:26) |
Donald Trump vrea să reformeze sistemul de vize pentru lucrătorii calificați

Preferate de companiile specializate în noile tehnologii, aceste permise de muncă (cu durată determinată) destinate oamenilor de știință, inginerilor și programatorilor informatici sunt în special o poartă de acces pentru mulți indieni atrași de Silicon Valley.

Președintele SUA va semna marți la Kenosha, statul Wisconsin, un ordin executiv prin care cere ministerelor avizate (al Muncii, Justiției, Securității Interne) propuneri de reformă pentru ca programul H-1B "să revină la scopul inițial: oferirea de vize candidaților cu o înaltă calificare pentru posturi bine plătite".

"De prea mult timp, în loc să permită venirea numai a celor mai buni (...), programul H-1B a fost aplicat mai degrabă în detrimentul lucrătorilor americani", potrivit Casei Albe, care consideră că acesta a condus la sosirea unui val de lucrători "relativ puțin calificați și prost plătiți" în sectorul tehnologiei.

Prin semnarea acestui ordin executiv, Trump vrea impunerea a "două reguli simple", ridicate de președintele republican la rangul de priorități absolute: a cumpăra produse fabricate în SUA și a angaja mână de lucru americană.

Serviciile de imigrare au anunțat la începutul lunii aprilie o serie de măsuri în lupta împotriva "fraudei și abuzului" în atribuirea acestor vize foarte râvnite.

Măsurile anunțate luni intervin într-un moment în care SUA dau undă verde atribuirii anuale a circa 85.000 de vize de tipul H-1B.

Președintele SUA nu poate, printr-un simplu ordin executiv, să modifice numărul vizelor alocate, dar Casa Albă speră ca, prin semnarea acestui text, să dea un impuls înaintea unei posibile reforme legislative viitoare ale cărei contururi sunt totuși foarte neclare.

"Aceasta este o etapă tranzitorie spre un sistem de imigrație mult mai centrat pe calificări", a subliniat un responsabil american, sub rezerva anonimatului.

În primul său discurs în fața Congresului, la 1 martie, Donald Trump a pledat pentru abandonarea "sistemului actual de imigrație cu calificare redusă". Evocând exemplul Canadei și Australiei, el și-a subliniat hotărârea de a orienta sistemul american spre un sistem "bazat pe merit".

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 11°C
IASI 2°C 11°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 6°C 7°C
BRASOV 7°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI