SUA: Copiii născuți în străinătate ai unor categorii de militari și diplomați americani nu vor mai primi automat cetățenia

Copiii născuţi în străinătate ai anumitor militari, diplomaţi şi angajaţi federali americani nu vor mai primi automat cetăţenia SUA, iar măsura ar urma să intre în vigoare din 29 octombrie, au informat autorităţile americane, citate de Reuters şi EFE. Deocamdată nu este cunoscut numărul persoanelor afectate de noile reguli, considerate neclare de experţi.

29 August 2019, 11:07 (actualizat 29 August 2019, 11:15) Știrile TVR |
SUA - Statuia Libertății / FOTO: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Până acum, guvernul de la Washington considera că minorii născuţi în străinătate şi având părinţi americani erau din punct de vedere legal ''rezidenţi în SUA'', deoarece părinţii lucrau în baze militare sau legaţii diplomatice ale SUA, ceea ce le permitea să primească un certificat prin care urmaşii lor obţineau automat cetăţenia americană.

Începând cu 29 octombrie, copiii nu vor mai fi consideraţi în mod automat cetăţeni americani, iar părinţii lor vor trebui să demareze un proces pentru ca executivul american să le acorde urmaşilor lor cetăţenia SUA, demers pe care trebuie să-l finalizeze înainte ca minorii să împlinească 18 ani, a anunţat Serviciul pentru Cetăţenie şi Imigraţie al SUA (USCIS).

Totuşi, USCIS a stabilit numeroase excepţii la această nouă regulă. De pildă, schimbările nu-i vor afecta pe copiii ai căror părinţi au cetăţenie americană, cu condiţia ca cel puţin unul dintre ei să fi fost rezident în SUA înainte de naşterea copilului. Nu vor fi afectaţi nici micuţii care îndeplinesc următoarea condiţie: părinţii sunt căsătoriţi, unul dintre ei fiind cetăţean american, iar celălalt cetăţean al altei ţări.

Aceste schimbări se înscriu în eforturile preşedintelui american Donald Trump de a diminua numărul migranţilor care ajung în SUA, notează EFE.

Directorul în exerciţiu al USCIS, Ken Cuccinelli, a subliniat într-o postare pe Twitter că noua regulă ''NU afectează cetăţenia prin Jus soli'' ("dreptul pământului") - doctrină criticată de Trump, conform căreia orice individ născut pe teritoriul SUA primeşte automat cetăţenia acestei ţări. Noua regulă ''îi afectează doar pe copiii care s-au născut în afara SUA şi care nu erau cetăţeni americani'', a scris Cuccinelli.

Noua regulă, care nu se aplică retroactiv, a provocat nemulţumirea anumitor organizaţii ce reprezintă interesele membrilor forţelor armate.

''Membrii armatei şi aşa trec prin multe, iar ultimul lucru de care au nevoie atunci când sunt staţionaţi peste hotare este să treacă prin proceduri pentru a se asigura că urmaşii lor sunt cetăţeni americani'', a declarat Andy Blevins, director executiv la Modern Military Association of America. El a cerut Congresului SUA să ia măsuri pentru a rezolva această situaţie și ''pentru a se asigura că familiile militarilor nu suferă consecinţele unei administraţii nesăbuite''.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI