SUA avertizează Belarusul cu o ripostă fermă, dacă va ajuta Rusia să intre în Ucraina

26 ianuarie 2022, 12:04

Pe de altă parte, se conturează tot mai mult sancţiunile pe care le riscă Rusia, dacă va invada Ucraina. Preşedintele american Joe Biden a avertizat că liderul de la Kremlin va fi vizat direct.

Rusia continuă să trimită militari și avioane de lupta în Belarus sub pretextul unor exerciții militare care ar trebui să înceapă săptămână viitoare. Manevrele comune se vor desfășură la granița Poloniei și Lituaniei și sunt motiv de îngrijorarea serioasă la Washington unde președintele Biden a reafirmat că orice agresiune asupra Ucrainei va avea consecințe grave.

Joe Biden, preşedintele SUA: Acum, după cum ştiţi, ruşii sunt pe toată lungimea graniţei Belarusului şi i-am spus foarte clar preşedintelui Putin că dacă face o mişcare în Ucraina, consecinţele vor fi foarte grave, inclusiv sancţiuni economice drastice, dar şi, voi fi obligat să întăresc pezenţa noastră, prezenţa NATO pe flancul de est, Polonia, România etc.

Jens Stoltengerg, secretar general NATO: Faptul că am decis să ridicăm gradul de pregătire a Forței de Răspuns NATO și că SUA au spus clar că peste 8.000 de soldați sunt pregătiți pentru Forța de Răspuns trimite semnale despre voința noastră de a proteja și a apăra toți aliații și de a preveni războiul și conflictul.

De altfel, la sfârșitul săptămânii, NATO va trimite Kremlinului o propunere scrisă pentru a încerca să găsească o cale pe fondul tensiunilor de la granița cu Ucraina.

Andrea Kendall-Taylor, director The Transatlantic Security program: Au spus că sunt dispuşi să discute despre amplasarea rachetelor, localizarea şi dimensiunea exerciţiilor militare. Este un pachet întreg privind reducerea riscurilor, măsuri privind transparenţa, controlul armelor şi ar fi în interesul SUA şi al Rusiei. Deci, Putin are o opţiune.

Moscova cere anumite garanţii de securitate de la NATO şi SUA, şi de asemenea încetarea expansiunii către Est a Alianţei Nord Atlantice. Ţările occidentale, la rândul lor, cer Rusiei să retragă trupele pe care le-a masat la graniţa cu Ucraina

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite