SUA au solicitat o reuniune de urgenţă, joi, a Consiliului de Securitate al ONU după ce Coreea de Nord a lansat cea mai puternică rachetă din 2017

Consiliul de securitate al ONU
Consiliul de securitate al ONU
2 februarie 2022, 09:38

Reuniunea ar urma să aibă loc cu uşile închise, Rusiei, preşedinte în exerciţiu al Consiliului de Securitate pentru luna februarie, îi revine sarcina de a parafa organizarea acesteia.

Phenianul a confirmat luni că a lansat cu o zi înainte cea mai puternică rachetă a sa cu începere din 2017, o rachetă balistică cu rază medie şi lungă de acţiune Hwasong-12.

Mai devreme, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat într-un comunicat un tir de rachetă balistică „încălcând moratoriul anunţat în 2018” de această ţară pentru tipul respectiv de armament.

Acest test reprezintă „o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate”, a adăugat el, condamnându-l.

Tirul nord-coreean efectuat duminică încununează o lună de teste în serie şi provoacă temeri legate de reluarea testelor nucleare şi de rachete intercontinentale de către Phenian.

În 2017, Consiliul de Securitate al ONU a decis în unanimitate de trei ori să impună noi sancţiuni economice dure Coreei de Nord pentru testele sale nucleare şi balistice. Aceste sancţiuni, ultima dovadă de unitate a Consiliului cu privire la dosarul nord-coreean, afectează în special importurile de petrol ale ţării şi exporturile acesteia de cărbune, fier, textile şi produse din pescuit. Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite