Statele Unite au atacat, în noaptea de joi spre vineri, Siria ca răspuns la presupusul atac chimic din 4 aprilie din nord-vestul țarii, soldat cu aproape 90 de morți, inclusiv copii. Responsabilitatea acestei acțiuni a fost atribuită de Washington forțelor președintelui sirian Bashar Al Assad. Televiziunea siriană de stat a catalogat atacul american drept o "agresiune".
Atacul a avut loc la ora 04:40, ora Siriei. Au fost lansate 59 de rachete de tip Tomahawk de pe distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane. Atacul a vizat în special pistele, avioanele și depozitele de combustibil ale bazei.
Operațiunea militară a fost dispusă de Pentagon, la ordinul președintelui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a afirmat că și-a schimbat atitudinea asupra Siriei, după atacul chimic din orașul Khan Shaykhun, în care au murit copii.
"Niciun copil al lui Dumnezeu nu ar trebui să sufere vreodată o astfel de oroare. În seara asta am ordonat o lovitură militară îndreptată asupra unei baze din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. A fost în interesul securităţii naţionale, vital pentru SUA, pentru a preveni şi descuraja folosirea armelor chimice letale. Nu există niciun dubiu că Siria a folosit arme chimice interzise şi că a încălcat obligaţiile care îi revin în baza convenţiei asupra armelor chimice şi a ignorat cerinţele Consiliului de Securitate al ONU", a declarat președintele SUA, Donald Trump, imediat după atac.
"România este solidară cu partenerii săi și condamnă ferm atacul chimic din Siria de pe 4 aprilie"
Un oficial american a declarat pentru CNN ca atacul s-a încheiat, "până la noi ordine".
Este primul atac american împotriva regimului Bashar Al-Assad. Baza aeriană lovită este cea de la care a pornit atacul cu arme chimice din 4 aprilie. Bilanțul celor care au murit în urma atacului cu arme chimice de marți, atribuit regimului de la Damasc, urcă spre 90 de morți.
"Atacul din Siria a fost unul chimic, arată rezultatele autopsiilor".
Președintele american a cerut tuturor națiunilor civilizate să ajute la încetarea conflictului în Siria. Mai multe țări, printre care Marea Britanie, Franța și Israel, și-au anunțat sprijinul pentru intervenția americană.
Armata americană a informat forțele ruse înainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene și nu a vizat acele secțiuni ale obiectivului unde rușii erau prezenți, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis.
Președintele rus Vladimir Putin consideră că atacul cu rachete lansat de Statele Unite a încălcat legislația internațională. "Reacția Rusiei după atacul SUA din Siria"
Unii congresmeni acuză că atacul ordonat de președintele Trump a fost ilegal, pentru că nu a avut aprobarea Congresului. În replică, reprezentanți ai Casei Albe au declarat că unii lideri ai Congresului au fost informați în legătură cu atacul.
Televiziunea de stat siriană a calificat drept agresiune loviturile americane asupra bazei aeriene a regimului Assad.
Rusia a suspendat, vineri, acordul cu Statele Unite privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria, transmite AFP, citată de Agerpres.
Ministerul rus al apărării a anunțat în cursul serii că l-a convocat pe atașatul militar american la Moscova, căruia i-a înmânat oficial o notă privind suspendarea acordului, după ce a informat Pentagonul că întrerupe canalele de comunicații de urgență privind Siria.