SUA au lansat 59 de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene din Siria. Operațiunea este un răspuns la atacul chimic de marți

7 aprilie 2017, 08:25

Atacul a avut loc la ora 04:40, ora Siriei. Au fost lansate 59 de rachete de tip Tomahawk de pe distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane. Atacul a vizat în special pistele, avioanele și depozitele de combustibil ale bazei.

Operațiunea militară a fost dispusă de Pentagon, la ordinul președintelui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a afirmat că și-a schimbat atitudinea asupra Siriei, după atacul chimic din orașul Khan Shaykhun, în care au murit copii.

„Niciun copil al lui Dumnezeu nu ar trebui să sufere vreodată o astfel de oroare. În seara asta am ordonat o lovitură militară îndreptată asupra unei baze din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. A fost în interesul securităţii naţionale, vital pentru SUA, pentru a preveni şi descuraja folosirea armelor chimice letale.  Nu există niciun dubiu că Siria a folosit arme chimice interzise şi că a încălcat obligaţiile care îi revin în baza convenţiei asupra armelor chimice şi a ignorat cerinţele Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat președintele SUA, Donald Trump, imediat după atac.

Loviturile Marinei Statelor Unite ar putea schimba dinamica acestui conflict. Deşi limitate din punctul de vedere al distrugerilor produse, atacurile arată intenţia Washingtonului de a se implica serios în regiune. Pentru loviturile demonstrative din Siria, armata americană a folosit o parte infimă din arsenalul pe care îl are în zona Mediteranei.

„România este solidară cu partenerii săi și condamnă ferm atacul chimic din Siria de pe 4 aprilie”

Un oficial american a declarat pentru CNN ca atacul s-a încheiat, „până la noi ordine”.

Este primul atac american împotriva regimului Bashar Al-Assad. Baza aeriană lovită este cea de la care a pornit atacul cu arme chimice din 4 aprilie. Bilanțul celor care au murit în urma atacului cu arme chimice de marți, atribuit regimului de la Damasc, urcă spre 90 de morți.

„Atacul din Siria a fost unul chimic, arată rezultatele autopsiilor”.

Președintele american a cerut tuturor națiunilor civilizate să ajute la încetarea conflictului în Siria. Mai multe țări, printre care Marea Britanie, Franța și Israel, și-au anunțat sprijinul pentru intervenția americană.

„Reacții internaționale după atacul SUA în Siria. Rusia și Iranul condamnă acțiunea militară, aliații Statelor Unite o susțin”

Americanii au spus că i-au informat pe ruşi înainte de atac

Armata americană a informat forțele ruse înainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene și nu a vizat acele secțiuni ale obiectivului unde rușii erau prezenți, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis.

Oficialul american a declarat că armata americană a avut multiple conversații cu forțele ruse înaintea atacului, folosind o linie de comunicații stabilită anterior, care era destinată prevenirii unei confruntări accidentale în Siria, în timpul luptelor împotriva grupării Stat Islamic.

Președintele rus Vladimir Putin consideră că atacul cu rachete lansat de Statele Unite a încălcat legislația internațională. „Reacția Rusiei după atacul SUA din Siria”

Unii congresmeni acuză că atacul ordonat de președintele Trump a fost ilegal, pentru că nu a avut aprobarea Congresului. În replică, reprezentanți ai Casei Albe au declarat că unii lideri ai Congresului au fost informați în legătură cu atacul.

Televiziunea de stat siriană a calificat drept agresiune loviturile americane asupra bazei aeriene a regimului Assad.

Rusia suspendă acordul cu SUA privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria

Rusia a suspendat, vineri, acordul cu Statele Unite privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ministerul rus al apărării a anunțat în cursul serii că l-a convocat pe atașatul militar american la Moscova, căruia i-a înmânat oficial o notă privind suspendarea acordului, după ce a informat Pentagonul că întrerupe canalele de comunicații de urgență privind Siria.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite