SUA/Asaltul de la Capitoliu: Un raport critică poliţia

Violente la Capitoliu
Violente la Capitoliu
14 aprilie 2021, 09:17

Raportul de 104 pagini al inspectorului general intern al poliţiei Capitoliului, Michael Bolton, conchide că poliţiştii nu s-au pregătit ori nu au reacţionat în mod adecvat la asaltul soldat cu victime asupra sediului Congresului din capitala americană, au relatat cotidianul New York Times şi canalul TV CNN.

Poliţia Capitoliului dispunea de informaţii care avertizau că partizani ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, care credeau acuzaţiile lansate de acesta privind fraudarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, reprezentau o ameninţare, indică articolele citate.

Cu trei zile înainte de atac, poliţiştii au primit un buletin de informaţii care evalua riscurile producerii de violenţe din partea susţinătorilor lui Trump şi potrivit căruia, „spre deosebire de precedentele manifestaţii post-electorale, ţinta manifestanţilor pro-Trump pentru 6 ianuarie nu sunt contramanifestanţii, ci chiar Congresul”.

Or, „atracţia exercitată de aceştia faţă de adepţi ai supremaţiei albe, miliţii şi alte persoane care promovează activ violenţa ar putea duce la o situaţie deosebit de periculoasă pentru menţinerea ordinii şi pentru marele public în general”, se adaugă în nota de avertizare.

Poliţia a primit însă instrucţiuni să nu facă uz de metodele sale cele mai ofensive de control al mulţimii, cum sunt de exemplu grenadele cu efect acustic, conform raportului citat.

Cu o zi înainte de incidente, poliţia Capitoliului a scris în planul pregătit pentru gestionarea manifestaţiei că „nu există ameninţări specifice cunoscute” legate de sesiunea extraordinară a celor două Camere prevăzută pentru acea zi şi în cursul căreia urma să fie confirmată victoria lui Joe Biden asupra lui Donald Trump la prezidenţialele din noiembrie.

Raportul citat va fi subiectul unei audieri, joi, în Congres.

 

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite