SUA ar putea trimite până la 5000 de militari în sud-estul Europei. Rusia își continuă mobilizarea militară un jurul Ucrainei

24 ianuarie 2022, 20:14

Președintele SUA a convocat o discuție prin videoconferință cu lideri europeni. Este vorba despre președinta Comisiei Europene, președintele Consiliului european, președinte Franței, cancelarul Germaniei, premierul Marii Britanii, premierul Italiei, președintele Poloniei, precum și secretarul general al NATO.

Este de așteptat să se discute și despre întărirea prezenței militare în estul Alianței Nord Atlantice. SUA intenționează să-și sporească prezența militară aici. Potrivit CNN, ar fi vorba despre 1000 până la 5000 de militari atât în Europa de Est cât și în zona baltică.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: „Luăm în calcul să ne sporim prezența în partea de est a Alianței. Aceasta ar putea include dislocarea suplimentară a unor grupuri de luptă NATO. Aceste dislocări sunt proporționale și în conformitate cu angajamentele noastre internaționale și reîntăresc securitatea europeană pentru noi toți”.

Spania va trimite nave în Marea Neagră pentru a se alătura forțelor navale NATO și ia în calcul trimiterea de avioane în Bulgaria. Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România sub comanda NATO. Olanda vrea să trimită avioane F35 în Bulgaria.

Iar Danemarca va trimite o fregată în Marea Baltică şi se pregăteşte să desfășoare avioane de luptă F-16 în Lituania.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite