SUA anunță ajutor financiar lunar de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, ceea ce creează o obligație suplimentară pentru Uniunea Europeană

SUA anunță ajutor financiar lunar de 15 miliarde de dolari pentru Ucraina
SUA anunță ajutor financiar lunar de 15 miliarde de dolari pentru Ucraina
3 octombrie 2022, 10:53

Administrația Biden, care a semnat săptămâna trecută subvenții de 4,5 miliarde de dolari pentru a acoperi restul anului, a purtat conversații cu oficialii Uniunii Europene – inclusiv în ultimele zile – și a presat Europa să facă mai mult, au declarat sursele pentru Bloomberg, fără a-și dezvălui identitatea, deoarece discuțiile sunt considerate private.

Întrucât UE încă negociază în plan intern cu privire la îndeplinirea angajamentelor anterioare, aliații au discutat despre un mecanism mai regulat pentru a ajuta la menținerea economiei Ucrainei pe linia de plutire, pe măsură ce războiul se prelungește. Oficialii au fost avertizați că vor exista cereri tot mai mari în Congres, a cărui aprobare este necesară pentru sprijin pe termen mai lung, pentru o mai mare împărțire a sarcinilor între aliați, a dezvăluit o altă persoană.

Fondul Monetar Internațional a declarat anterior că Ucraina are nevoie de aproximativ 5 miliarde de dolari în fiecare lună pentru a acoperi serviciile esențiale și pentru a-și menține economia. Țara a primit ajutoare de aproximativ 2 miliarde de dolari luna trecută, în scădere față de 4,7 miliarde de dolari în august, a declarat ministrul de finanțe Serhiy Marchenko.

Bloomberg a relatat, în iulie, că un număr de aliați au criticat în mod privat blocul comunitar pentru că nu și-a îndeplinit angajamentele de aproape 9 miliarde de euro (8,8 miliarde de dolari) și i-au cerut la momentul respectiv să facă acest lucru de urgență.

Summit-ul UE

Liderii UE sunt așteptați să discute despre cerințele financiare ale Kievului, pe care proiectul de buget pentru 2023 le-a plasat la 38 de miliarde de dolari, la un summit din Republica Cehă, săptămâna aceasta.

Diplomaților care pregătesc întâlnirea liderilor li s-a spus, săptămâna trecută, că nivelurile așteptate de finanțare din partea națiunilor europene vor fi la o scară similară cu cele 1,5 miliarde de dolari lunare, pe care SUA sunt dispuse să le ofere, a spus una dintre surse. Finanțarea a fost esențială pentru acoperirea lucrurilor esențiale, cum ar fi cheltuielile publice de bază, școlile, spitalele și rețeaua electrică a Ucrainei.

O serie de înalți oficiali ai UE au fost extrem de frustrați de ritmul lent al luării deciziilor blocului comunitar cu privire la sprijinul financiar pentru Kiev, precum și de lipsa de ”viteză” a unor guverne naționale, față de discuțiile inițiale, mai ales pe măsură ce iarna se apropie.

Pe fondul dezacordului dintre națiunile membre cu privire la detaliile pachetului de 9 miliarde de euro, blocul a plătit 1 miliard de euro vara trecută, în timp ce alte 5 miliarde de euro au fost aprobate, dar nu au fost încă livrate Kievului. Cele 3 miliarde de euro restante rămân blocate din cauza unor neînțelegeri, inclusiv dacă ajutorul ar trebui să fie sub formă de granturi sau împrumuturi și modul de structurare a garanțiilor.

UE a sprijinit, de asemenea, Ucraina cu 1,2 miliarde de euro în împrumuturi în prima jumătate a anului, precum și cu alte miliarde pentru a plăti livrările de arme și reformele pe termen mai lung. Blocul urmărește, de asemenea, să conducă negocierile despre reconstrucția postbelică a Ucrainei, dar oficialii avertizează că nevoile imediate ale Kievului sunt mult mai presante, conform Bloomberg.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite