SUA: Afirmaţiile lui Putin despre războiul ”defensiv” din Ucraina, o „absurditate flagrantă” şi „insultă” adusă victimelor

Edward ”Ned” Price purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane
Edward ”Ned” Price purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane
10 mai 2022, 07:52

A vorbi despre o acţiune defensivă este o absurditate flagrantă, a vorbi despre altceva decât despre un război premeditat” este „un afront adus adevărului istoric”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, după discursul preşedintelui rus ocazionat de data de 9 mai, când Rusia marchează victoria asupra Germaniei naziste în 1945.

Este o insultă adusă celor care şi-au pierdut viaţa şi celor care au fost victime ale acestei opresiuni absurde„, a subliniat Ned Price.

În Ucraina „nu sunt decât ucraineni şi nu nazişti”, a răspuns guvernul american la discursul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a justificat invadarea ţării vecine cu scopul de a învinge nazismul, relatează EFE, citată de Agerpres.

„Am auzit aceeaşi fanfaronadă, aceleaşi falsuri, aceleaşi minciuni în retorica sa, pe care le-am auzit de la început„, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului american al Apărării, John Kirby, într-o conferinţă de presă.

Putin şi-a apărat luni campania militară prin necesitatea de „învinge nazismul” în Ucraina şi a garanta securitatea Rusiei în faţa „ameninţării” NATO, într-un discurs rostit cu ocazia zilei victoriei asupra Germaniei naziste.

„Apărarea patriei a fost întotdeauna sacră. Acum, în zilele noastre, luptaţi pentru oamenii noştri din Donbas, pentru securitatea patriei noastre, Rusia”, a subliniat preşedintele rus în cadrul tradiţionalei parade militare din Piaţa Roşie.

Kirby a calificat drept „ridicol” faptul că Putin a vorbit despre nazismul din Ucraina pentru a justifica invazia, care a început pe 24 februarie.

Ucraina nu reprezintă o ameninţare nici pentru Rusia şi nici pentru oricine altcineva„, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, care a subliniat că atacul rusesc „este nejustificat”.

Kirby şi-a exprimat regretul că liderul rus a considerat „oportună” invadarea Ucrainei în acest moment, deşi, în realitate, a avut „multe alte alternative” înainte de a ataca ţara vecină.

Reprezentantul Pentagonului a menţionat că SUA şi-ar fi dorit mai mult să audă luni de la Putin cum intenţionează să pună capăt războiului, cum îşi va retrage trupele din Ucraina şi cum va respecta suveranitatea acesteia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite