SUA: Administraţia Biden suspendă politica lui Donald Trump de expulzare automată a solicitanţilor de azil spre Mexic

Solicitanți de azil în SUA
Solicitanți de azil în SUA
12 februarie 2021, 19:22

„Începând cu 19 februarie, Ministerul pentru Securitate Internă va demara faza întâi a programului său menit să reinstituie un proces securizat şi ordonat la frontiera de sud-vest” a SUA, anunţă un comunicat al administraţiei.

Migranţii care erau vizaţi de măsura denumită „Remain in Mexico” a lui Donald Trump vor putea astfel să fie admişi pe teritoriul american, a precizat administraţia Biden.

Această politică, impusă în 2019, nu se aplica mexicanilor, însă îi forţa pe solicitanţii de azil sosiţi în SUA prin Mexic să rămână acolo toată perioada cât solicitarea lor de azil era analizată. Respectiva politică a fost foarte criticată de asociaţiile de apărare a drepturilor civile.

Cel puţin 70.000 de solicitanţi de azil, majoritatea din America Centrală, au fost expulzaţi spre Mexic în cadrul acestui program, creând o criză umanitară de acea parte a frontierei, criză exacerbată de pandemie, potrivit organizaţiei American Immigration Council.

Dosarele cu solicitările de azil a 25.000 de persoane vizate de această politică sunt încă în curs de examinare, potrivit unui responsabil al administraţiei democrate.

Noul ministru pentru securitate internă al SUA, Alejandro Mayorkas, primul hispanic care ocupă acest post, a salutat „o nouă etapă în angajamentul nostru de a remania politicile în domeniul migraţiei care nu corespund valorilor naţiunii” americane.

Din prima sa zi la Casa Albă, Joe Biden a făcut promisiuni aripii stângi a Partidului Democrat, care aşteaptă o turnură de 180 de grade în materie de imigraţie, după patru ani consacraţi închiderii frontierelor SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite