SUA: Suspectul atacului armat în care șase oameni au murit și zeci au fost răniți a fost arestat. Biden: Nimic nu este garantat în stilul nostru de viață, trebuie să luptăm pentru el

Suspectul Robert (Bobby) Crimo reținut
Suspectul Robert (Bobby) Crimo reținut
5 iulie 2022, 07:42

Americanii au sărbătorit Ziua Independenței, dar ceea ce trebuia să fie o zi de bucurie și mândrie națională, s-a transformat într-o tragedie. La Chicago, 6 oameni au murit și 36 au fost răniți după ce un bărbat a tras la întâmplare în mulțime de pe acoperișul unei clădiri. Atacatorul a fost arestat. Incident violent și la Philadelphia în timpul unui concert de 4 iulie: doi polițiști au fost împușcați.

Era puțin după ora 10.00 dimineața și sute de familii dintr-o suburbie a orașului Chicago se pregăteau să urmărească parada de 4 iulie când totul s-a schimbat brusc. Au început să se audă focuri de armă, iar panica i-a cuprins pe oameni:

„Am fugit în spatele unei clădiri, l-am ascuns pe fiul meu într-un tomberon şi a stat acolo cu căţelul în timp ce eu am plecat să caut restul familiei.”

„Am auzit împuşcături şi un zgomot de mitralieră, apoi cum reîncarcă arma şi oameni care ţipau şi fugeau care încotro. A fost foarte traumatizant.”

Atacatorul a tras la întâmplare în mulțime de pe acoperișul unei clădiri comerciale. A omorât cinci oameni pe loc iar un al șaselea a decedat ulterior la spital. Cel puțin 36 de oameni au fost răniți de gloanțe sau în urma busculadei. După mai multe ore de căutări, poliția l-a reținut pe suspect: un bărbat de 22 de ani.

Christopher Covelli, polițist: „Acest individ este considerat responsabil de cele întâmplare, dar ancheta continuă. Deocamdată, nu a fost pus sub acuzare. Va mai trece ceva timp. Va fi o anchetă lungă şi mai avem multe de făcut.”

Incidentul de la Chicago a umbrit ziua națională. Președintele Biden s-a declarat șocat de această violență și a ținut un minut de reculegere la Washington, unde a participat la ceremoniile de 4 iulie.

Joe Biden: „În fiecare zi ni se reaminteşte că nimic nu este garantat în democraţia noastră. Nimic nu este garantat despre stilul noastru de viaţă. Trebuie să luptăm pentru el, să-l apărăm şi să-l câştigăm la urnele de vot.”

Ziua națională a Americii a început prost și s-a încheiat la fel. Seara, în Philadelphia, a avut loc un atac armat în timpul unui concert de 4 iulie. Doi polițiști au fost împușcați, dar au supraviețuit. Deocamdată, nu a fost reținut sau identificat niciun suspect. America se confruntă cu un val de violență armată fără precedent, cu mai mult de 300 de atacuri anul acesta în care și-au pierdut viața peste 20 de mii de oameni.

ACTUALIZARE Reuters transmite că un număr de cel puțin 36 de persoane au fost rănite în atacul armat de la Chicago.

ACTUALIZARE Potrivit The Guardian, bilanțul răniților în urma atacului armat este de 30 de persoane.

––

Șase oameni au fost uciși și 26 răniți, într-un atac armat la Chicago, de Ziua Americii. Poliția a arestat un suspect în vârstă de 22 de ani. Abia începuse parada de 4 Iulie când cineva a deschis focul de pe un acoperiș. După ce a tras la întâmplare, suspectul și-a aruncat arma și a părăsit locul. Ulterior, mai multe parade și focuri de artificii au fost anulate, dar parada din capitala federală a avut loc. În primele luni ale anului, au fost aproximativ 300 de atacuri, în urma cărora cel puțin 20 de mii de oameni au murit sau au fost răniți grav de arme de foc.

 

 

Tragedia, într-o ţară aflată încă sub şocul unei recente serii de atacuri armate, a avut loc la Highland Park, în nordul Statelor Unite, notează AFP, preluată de Agerpres.

Sute de poliţişti l-au căutat pe tânarul care, înarmat cu o puşcă puternică, a tras în mulţimea adunată în acest oraş cu 30.000 de locuitori, situat pe malul lacului Michigan.

Individul s-a urcat pe acoperişul unui magazin, semănând panică înainte de a fugi.

Poliţia identificase un suspect, Robert – zis Bobby – Crimo, 22 de ani şi „din regiune”. Ea a difuzat fotografia unui tânăr cu o faţă trasă şi cu tatuaje.

„Fiţi foarte vigilenţi, această persoană este un fugar”, a avertizat unul dintre purtătorii de cuvânt ai poliţiei, Christopher Covelli. „Este considerat înarmat şi foarte periculos”, a adăugat el.

După o scurtă urmărire cu maşina, suspectul a fost reţinut „fără incidente”, a declarat luni seară presei şeful poliţiei din Highland Park, Lou Jogmen.

Individul are mai multe pagini pe internet, unde este prezentat ca un muzician din Chicago numit „Awake the rapper”.

Autorităţile au desfăşurat un dispozitiv uriaş de securitate cu vehicule blindate şi întăriri federale.

În zi de sărbătoare, sute de oameni, printre care multe familii cu copii, îşi ocupaseră locurile pe trotuarele din Highland Park pentru a participa, ca peste tot în Statele Unite, la tradiţionala paradă de 4 iulie, ziua independenţei SUA.

În timp ce fanfarele liceelor defilau pe străzi, o rafală de tiruri a răsunat. „Am auzit aproximativ 50 de focuri de armă, cu toţii am crezut ca sunt focuri de artificii”, a comentat pentru CNN o femeie care a asistat la tragedie, Zoe.

„La un moment dat, am văzut o fată plină de sânge, nu mai văzusem aşa ceva niciodată”, a adăugat ea, descriind o „mare de panică în care oamenii cădeau unul după altul”.

Ea s-a ascuns în spatele unui tomberon înainte de a se pune la adăpost într-un subsol. Ieşind, ea a descoperit „un câmp de luptă”.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, atacatorul a deschis focul de pe acoperişul unui magazin, accesibil printr-o scară de incendiu. „A fost foarte discret şi greu de vazut”, a subliniat Christopher Covelli.

A fugit imediat, dar o puşcă „puternică” a fost găsită de poliţie.

Cinci persoane, toate adulte, au murit pe loc şi a şasea după ce a fost transferată la spital. Cel puţin 26 de răniţi, cu vârste între 8 şi 85 de ani, au fost primit îngrijiri din partea serviciilor de urgenţă, iar unii, printre care cel puţin un copil, se află în stare critică, potrivit unui responsabil al unui spital.

Festivităţile au fost suspendate imediat în mai multe oraşe din împrejurimi care, de asemenea, şi-au închis plajele şi au îndemnat populaţia să dea dovadă de cea mai mare prudenţă.

Tragedia a reanimat imediat dezbaterea asupra armelor de foc, aproximativ 400 de milioane fiind în circulaţie în Statele Unite.

„Este îngrozitor că o sărbătoare în cinstea Americii este sabotată de un flagel tipic american”, a comentat guvernatorul democrat de Illinois, J.B. Pritzker. „Singura libertate pe care o refuzăm cetăţenilor noştri este aceea de a trăi fără teama zilnică de armele de foc”, a adăugat el.

Afirmând că este „şocat”, preşedintele democrat Joe Biden a promis într-o comunicat că va continua lupta împotriva „epidemiei de violenţă comisă cu arme de foc” după această nouă vărsare de sânge.

Incidentul armat are loc într-un context în care violenţa provocată de arme este proaspătă în minţile multor americani, după masacrul de pe 24 mai în care au fost împuşcaţi mortal 19 copii şi doi profesori la o şcoală elementară din Uvalde, Texas, şi atacul armat de pe 14 mai în care au fost ucişi zece oameni într-un magazin din Buffalo, New York.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite