SUA: Rusia are capacitățile necesare pentru atac. Șeful Statului Major Interarme: Dacă războiul ar izbucni la scara posibilă în prezent, populaţia ar suferi teribil. Evoluția la granița Ucrainei în ultimele 24 de ore

SUA avertizează că Rusia are mobilizate suficiente forțe la granița cu Ucraina ca să atace oricând. Secretarul Apărării și șeful Statului Major Interarme au spus că președintele Putin are numeroase opțiuni, inclusiv cucerirea de orașe și teritorii întinse. Între timp, Federația Rusă desfășoară manevre terestre de amploare la granițele Ucrainei, iar echipamente militare complexe au ajuns în Belarus. Premierul britanic va avea o discuție telefonică cu liderul rus, iar președintele Biden se pregătește să trimită noi trupe în Europa de Est.

29 Ianuarie 2022, 14:36 (actualizat 29 Ianuarie 2022, 15:20) Știrile TVR |

Un conflict între Ucraina și Federația Rusă nu este inevitabil, au declarat înalți responsabili militari americani, care au apreciat că un atac pe scară largă al Federației Ruse ar avea consecințe îngrozitoare pentru poporul ucrainean.

8.500 de militari americani sunt în stare de alertă de câteva zile, așteptând ordinul de a fi dislocați în Europa de Est, pentru a întări prezența aliata în regiune.

Președintele Biden a fost întrebat de jurnaliști când va trimite trupe suplimentare în Europa de Est.

"Voi trimite în curând trupe americane în Europa de Est şi în ţările NATO. Nu prea multe", a declarat el.

Secretarul american al Apărării a apreciat că există încă timp și spațiu pentru diplomație, dar și că Rusia are amplasate la frontierele Ucrainei suficiente forțe pentru o invazie.

Lloyd Austin, secretarul apărării din SUA: "Nu credem că preşedintele Putin a luat încă decizia finală de a folosi aceste forţe împotriva Ucrainei. Ştie că acum are capacitatea să facă acest lucru şi are numeroase opţiuni, inclusiv cucerirea de oraşe mari şi de teritorii semnificative."

Mark Milley, general al SUA, şeful Statului Major Interarme: "Dacă războiul ar izbucni la scara posibilă în prezent, populaţia civilă ar suferi teribil. Ceea ce vedem acum este la o altă scară, amploare, în privinţa concentrării forţelor ruse decât orice altceva am observat în perioada recentă."

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Din perspectiva NATO, suntem pregătiţi să ne angajăm în dialog politic, dar suntem pregătiţi, în acelaşi timp, să răspundem dacă Rusia alege conflictul armat, confruntarea. Suntem pregătiţi pentru ambele opţiuni."

Preşedintele Zelenski le-a cerut occidentalilor să nu creeze panică, apreciind că principalul risc nu e o invazie rusă, ci destabilizarea din interior.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Dacă va fi un război pe scară largă, nu va fi doar cu Ucraina şi nu doar pe teritoriul statului nostru. Va fi un război hibrid şi informaţional, cu atacuri cibernetice."

Ministerul rus al Apărării a transmis imagini cu sisteme S400, sisteme de apărare antirachetă plasate în stare de alertă în regiunea Moscova și imagini de la manevrele desfășurate la 50 de km de granița cu Ucraina.

Potrivit Reuters, Rusia își aprovizionează trupele din apropierea graniței cu Ucraina cu rezerve de sânge și echipamente medicale.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 28°C 23°C
CLUJ 25°C 19°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 25°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI