SUA: Președintele Donald Trump va decreta stare de urgenţă națională pentru a finanța zidul de la frontiera cu Mexic

Donald Trump
Donald Trump
15 februarie 2019, 23:14

‘Toată lumea ştie că zidurile funcţionează’, a declarat Donald Trump într-o conferinţă susţinută în grădina Casei Albe, invocând o ‘invazie’ de migranţi ilegali. Președintele american a subliniat că această măsură a fost luată și de predecesori de-ai săi.

Procedura îi permite, teoretic, să ocolească Congresul pentru a debloca fonduri federale  pentru a construi zidul pe care-l doreşte la frontiera cu Mexicul, împotriva imigraţiei clandestine.

Liderii opoziţiei democrate au denunţat imediat o intiţiativă anticonstituţională. Ei au negat că ar exista o urgenţă umanitară sau de securitate la frontieră care să impună o astfel de măsură extremă.

ȚDeclaraţia ilegală a preşedintelui, plecând de la o criză care nu există, dă o lovitură violentă Constituţiei noastre şi face America mai puţin sigură, furând finanţări de la apărare, de care avem nevoie de urgenţă pentru siguranţa militarilor şi a naţiunii noastreȚ, au scris Nancy Pelosi, preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, şi Chuck Schumer, şef al minorităţii democrate în Senat.

Preşedintele a mărturisit că se aşteaptă să fie lansate acţiuni juridice împotriva decretării urgenţei naţionale.

Statul New York, un bastion democrat, a anunţat foarte repede că va sesiza instanţa în legătură cu această decizie.

Iniţiativa prezidenţială, lansată după săptămâni de tergiversări şi criticată de democraţi, nu este una acceptată în unanimitate nici în tabăra republicană.

Opozanţii lui Donald Trump văd în această decizie o manevră politică a unui preşedinte slăbit de pierderea Camerei Reprezentanţilor în noiembrie şi pasul înapoi făcut la finalul lui ianuarie după disputa avută cu democraţii privind măsurile care se impun împotriva imigraţiei.

Casa Albă asigură la rândul său că această iniţiativă este marca unui om care nu-şi uită promisiunile odată ajuns la putere.

Decizia preşedintelui american este însoţită de cea de a semna un compromis bugetar obţinut cu mare luptă în Congres pentru evitarea unui nou ‘shutdown’ şi asigurarea finanţării serviciilor publice federale.

Mai mulţi preşedinţi ai SUA au recurs în trecut la aceste mijloace excepţionale, dar în circumstanţe foarte diferite şi mult mai puţin controversate.

Jimmy Carter a decretat urgenţă naţională după luarea de ostatici de la ambasada americană din Teheran în 1979. George W. Bush a făcut acest lucru după atentatele de la 11 septembrie 2001, iar Barack Obama cu prilejul epidemiei de gripă H1N1.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite