SUA, poziție fără precedent în privința României. Analist: Astfel de îngrijorări au mai fost lansate doar în ceea ce privește Venezuela

28 noiembrie 2017, 18:57

Departamentul de Stat american (echivalent al ministerului de Externe) a anunțat sec și concis: „Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere modificări legislative care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România. Aceasta legislație, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituții judiciare puternice, protejate de intervenția politică. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupţiei„.

Comunicatul Departamentului de stat a fost emis luni seara, când președintele Comisiei parlamentare de modificare a legilor justiției, Florin Iordache, era în direct la TVR.

Astazi, ambasadorul american la Bucuresti Hans Klemm a dat o noua declaratie: „Suntem îngrijoraţi că aceste modificări legislative nu sprijină independenţa Justiţiei, consolidarea şi întărirea statului de drept şi nu contribuie la lupta României împotriva corupţiei, o luptă credibilă de altfel.

Și Comisia Europeană este cu ochii pe modificările legilor Justiției din Parlament, a transmis un purtător de cuvânt.

Analiștii  consideră că solicitarea SUA este fără precedent pentru țara noastră „Astfel de îngrijorări au mai fost lansate doar în ceea ce privește Venezuela. România comparată cu Venezuela?! Este ceva incredibil! […] Afectarea justiției, această viziune iliberală care consideră că drepturile omului și justiția trebuie să se subordoneze  unei majorități politice pune în pericol democrația din România și pune în discuție viitorul României ca aliat NATO și ca stat membru al Uniunii Europene”, a declarat analistul politic Cristian Pîrvulescu în direct la TVR1.

Și ambasada Marii Britanii la București și-a exprimat speranța că modificările legilor Justiției vor fi făcute pentru a spori independența și eficiența instiuțiilor judiciare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Volodimir Zelenski: Statul de drept global trebuie să "funcţioneze din nou"