SUA, Marea Britanie şi Franţa au modificat proiectul lor de rezoluţie referitor la Siria

SUA, Marea Britanie şi Franţa au transmis, vineri, partenerilor din Consiliul de Securitate al ONU o versiune amendată a proiectului de rezoluţie referitor la Siria, ce abordează simultan aspectele politic, umanitar şi problema folosirii armelor chimice în conflictul sirian, relatează AFP, citată de Agerpres.

20 Aprilie 2018, 21:53 (actualizat 20 Aprilie 2018, 22:05) |
Siria. Arhivă

SUA, Marea Britanie şi Franţa, care au efectuat raiduri aeriene cu o săptămână în urmă în Siria, ca represalii la un presupus atac chimic, încă mai aşteaptă ca Rusia să intre în negocieri.

Vechiul text al rezoluției denunţa recurgerea la armele chimice de către regimul sirian la Douma în data de 7 aprilie. Noua versiune obţinută de AFP condamnă folosirea 'semnalată' a acestui tip de arme în acea zi.

Rusia şi Siria neagă în continuare utilizarea armelor chimice în data de 7 aprilie, primul argument al Occidentului pentru efectuarea raidurilor din 14 aprilie.

Versiunea modificată a proiectului dezvoltă, de asemenea, partea umanitară şi solicită secretarului general al ONU 'să exploreze modalităţi' de reluare a negocierilor politice.

În acest sens, ea îl 'încurajează pe secretarul general să creeze prin intermediul trimisului său special un comitet constituţional', o menţiune ce nu figura în prima versiune. Această adăugire ar putea fi salutată de Moscova.

Principala realizare a summitului desfăşurat la Soci, în Rusia, la sfârşitul lunii ianuarie, viza crearea unui astfel de comitet. Deşi a acceptat-o iniţial, Damascul a respins ulterior această idee, care a rămas de atunci literă moartă.

Conflictul sirian figurează pe agenda unei reuniuni informale în acest weekend a Consiliului de Securitate, care va avea loc în Suedia.

Proiectul de rezoluţie amendat nu va fi negociat, ci doar menţionat, conform unor surse diplomatice.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 12°C
IASI 8°C 9°C
CLUJ 6°C 8°C
CONSTANTA 10°C 11°C
CRAIOVA 8°C 10°C
BRASOV 6°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI