SUA: Dezbatere despre regimul armelor la Casa Albă, după atacul armat de la liceul din Florida. Donald Trump propune înarmarea profesorilor

America este frământată de dezbateri legate de regimul armelor. Una a avut loc chiar la Casa Albă, unde preşedintele Donald Trump i-a primit pe părinţii şi colegi ai elevilor împuşcaţi săptămâna trecută la un liceu din Florida. Preşedintele a refuzat însă să vină la o dezbatere mult mai animată, în prezenţa a mii de tineri.

22 Februarie 2018, 17:51 (actualizat 22 Februarie 2018, 18:19) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Dezbatere despre regimul armelor la Casa Albă"
 |  GALERIE FOTO

Evenimentul de la Casa Albă fusese denumit "întâlnire de ascultare", în sensul că preşedintele şi administraţia urmau mai degrabă să asculte doleanţe, decât să dea soluţii.

Jonathan Blank,  elev din Parkland: "Am fost în a doua clasă în care s-a tras. În mintea mea de tânăr, nimic atât de cumplit nu ar trebui să ni se întâmple."

Donald Trump, preşedintele SUA: "Acum ani de zile aveam spitale  psihiatrice, instituţii psihiatrice. Aveam multe şi multe dintre ele s-au închis. Acum, dacă prinzi pe cineva, nu ştii ce să faci cu persoana respectivă. Nu a comis o infracţiune, dar ar putea să o comită."

Preşedintele Donald Trump a evitat să susţină restricţionarea regimului armelor de foc, drept garantat de Constituţia ţării, dar a reluat o propunere mai veche - înarmarea profesorilor.

Mark Barden, tatăl unui  elev împușcat la Sandy Hook: "Profesorii au şi-aşa o mulţime de responsabilităţi, ar fi mult prea mult şi enorma responsabilitate de a trebui să curme o viaţă."

(w500) Dezbatere

Donald Trump a refuzat însă să participe la o dezbatere deschisă, chiar în Florida, la mică distanţă de locul unde un tânăr şi-a împuşcat 17 colegi şi profesori. Iar din partea republicanilor de la putere a venit doar un singur un senator, fostul candidat la preşedinţie Marco Rubio.

Cameron Casky,  elev de liceu: "Domnule senator Rubio, îmi puteţi promite că nu veţi accepta donaţii de campanie de la Asociaţia Naţională a Armelor de Foc?"

(w500) Dezbatere

(w500) Dezbatere

Presat în repetate rânduri de tânăr,  Rubio a evitat de fiecare dată să dea un răspuns clar, în huiduielile sălii.

Asociaţia Naţională a armelor de foc din america sau NRA este o organizaţie extrem de influentă, de decenii, care îi susţine cu milioane de dolari pe politicieni. Reprezentanta acesteia, invitată la dezbatere, a vorbit destul de puţin, a recunoscut însă că tânărul de 18 ani cu probleme psihice nu ar fi trebuit să aibă acces la arme de foc.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI