SUA: China a reacţionat „exagerat” la vizita lui Pelosi la Taipei. John Kirby: Portavionul USS Reagan va rămâne în zonă pentru a supraveghea situaţia

John Kirby
John Kirby
5 august 2022, 00:49

Washingtonul a acuzat Beijingul că „a ales să reacţioneze exagerat” la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan şi a avertizat că portavionul său USS Reagan va continua să „supravegheze” împrejurimile insulei, anunţând totodată că a amânat un test de rachete intercontinentale pentru a evita agravarea crizei.

„China a ales să reacţioneze exagerat şi a folosit vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor drept pretext pentru a-şi intensifica operaţiunile militare provocatoare în Strâmtoarea Taiwan şi în jurul acesteia”, a declarat purtătorul de cuvânt pe teme de securitate al Casei Albe, John Kirby.

Portavionul USS Reagan „va rămâne în operaţiune în zonă pentru a supraveghea situaţia”, a spus el, adăugând: „Nu vom fi descurajaţi să operăm în mările şi spaţiul aerian al Pacificului de Vest, în conformitate cu dreptul internaţional, aşa cum am făcut de zeci de ani, apărând Taiwanul şi o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă”.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, care a participat la un summit ASEAN la Phnom Penh, la fel ca omologul său american, Antony Blinken, a acuzat Washingtonul că se află la originea crizei, făcându-se responsabil de o „provocare flagrantă” creând „un precedent odios”.

„Dacă nu este luată nicio măsură pentru corectarea şi contracararea acesteia, ce s-ar întâmpla cu principiul neamestecului în treburile interne? Ar mai putea fi respectat dreptul internaţional? Cum am putea păstra pacea în regiune?”, a adăugat el în marja summitului.

Ministrul de externe japonez, Yoshimasa Hayashi, a cerut joi ‘oprirea imediată’ a manevrelor militare chineze.

„Acţiunile Chinei au de data aceasta un impact grav asupra păcii şi stabilităţii în regiune. Cer încă o dată oprirea imediată a acestor manevre militare’, a declarat el la Phnom Penh.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă