SUA: Camera Reprezentanților a adoptat o rezoluție care restricționează acțiunile lui Donald Trump împotriva Iranului. Măsura trebuie votată și în Senat

10 ianuarie 2020, 09:13

Rezoluția a fost adoptată în contextul tensionării relațiilor deja fragile între Iran și Statele Unite. Aceasta a fost aprobată cu 224 de voturi pentru și 194 de voturi împotrivă. Este greu de crezut că această rezoluție va și produce efecte pentru că urmează să ajungă în Senat, acolo unde republicanii dețin majoritatea.

Kevin Mccarthy, deputat republican: „Această rezoluție are aceeaşi putere ca şi una privind Anul Nou. Nu e mai mult decât un comunicat al democraţilor. Dar ce mesaj dăm noi Iranului? Că suntem puternici, hotărâţi şi uniţi sau că suntem divizaţi, slabi şi cu vederea slabă?”

Reacția președintelui Trump la revoluția democraților din camera inferioară nu s-a lăsat așteptată: „Liderii democraţi spun: cum ţi-ai permis să-l elimini? Ar fi trebuit să ceri permisiunea Congresului. Ar fi trebuit să vii la noi să ne ceri permisiunea, să ne spui ce vrei să faci. Trebuia să vii la noi ca să putem da drumul la ştirile false.”

Textul, deși simbolic, cere președintelui să „înceteze folosirea Forțelor Armate ale Statelor Unite în ostilitățile împotriva Iranului” în cazul în care Congresul decide să nu declare război sau să „autorizeze în mod specific” utilizarea forței.

Afară, însă, în fața legislativului american, dar și în alte orașe importante, mii de oameni au demonstrat pentru pace.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite