SUA: 18 000 de militari din Garda Națională, în sprijinul poliției. Uniunea Europeană face apel pentru detensionarea crizei

2 iunie 2020, 20:36

Atmosferă tensionată la Washington: forțele de ordine au intervenit în zona Casei Albe, înainte și după discursul președintelui.

Un discurs așteptat, cu un dublu mesaj – Donald Trump a spus că este revoltat de moartea lui George Floyd și că se va face dreptate. Pe de altă parte, i-a criticat pe unii guvernatori care nu au luat măsurile necesare pentru a-și proteja cetățenii. Acestea nu sunt acte de protest pașnic, ci de terorism intern, a spus președintele american, care a lansat un avertisment ferm.

După discurs, Trump a mers pe jos la biserica anglicană Sfântul Ioan, numită și „biserica președinților”, care fusese incendiată de protestatarii violenți.

Fostul președinte Barack Obama a dat publicității o declarație în care le spune protestatarilor să-și canalizeze furia într-o acțiune pașnică și eficientă.

Manifestațiile contra rasismului și brutalității poliției au contaminat peste 100 de orașe americane. Au continuat și vandalizările și scenele de haos la Washington și New York.

Iar la Los Angeles și Portland au fost surprinse gesturi simbolice ale polițiștilor, de solidarizare cu protestatarii.

Au fost suplimentate forțele de ordine, inclusiv cu peste 18.000 de militari din Garda Națională, în contextului unei tensiuni nemaiîntâlnite din anii ’60.

UE a transmis un mesaj pentru detensionarea crizei din SUA.

Oficiali din Germania și Marea Britanie au făcut apel ca demosntrațiile să fie pașnice, iar jurnaliștii să fie lăsați să-și facă meseria.

Au analizat situația incendiară din Statele Unite, la Tema Zilei, Loara Ștefanescu – jurnalist TVR, Cristian Diaconescu – fost ministru de externe, Constantin Degeratu – analist militar și Adrian Mitroi, profesor de economie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă