SUA și UE îndeamnă Rusia să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene. "Rusia blochează cel puţin 20 de milioane de tone de cereale ucrainene care nu pot ajunge pe pieţele mondiale"

SUA şi Uniunea Europeană au îndemnat joi Rusia să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene, pentru a permite exportul milioanelor de tone de cereale care sunt stocate acolo şi a atenua astfel criza alimentară mondială, informează AFP.

16 Iunie 2022, 23:25 (actualizat 16 Iunie 2022, 23:29) Știrile TVR |
Cereale din Ucraina / FOTO: Shutterstock - www.shutterstock.com

Moscova "ar trebui să acţioneze imediat pentru a deschide aceste porturi şi a pune capăt acestui război", a subliniat secretarul pentru Agricultură al SUA, Tom Vilsack, în timpul unei conferinţe de presă după discuţii la ONU. "Acesta este un lucru serios, noi nu ar trebui să utilizăm hrana ca pe o armă", a insistat el.

ONU negociază de mai multe săptămâni cu Moscova, Kiev şi Ankara un acord ce ar permite cerealelor ucrainene să iasă în siguranţă din Ucraina şi îngrăşămintelor produse în Rusia să revină pe piaţa internaţională.

Moscova se plânge că exporturile sale sunt împiedicate de sancţiunile economice.

Dacă se va ajunge la un acord, acesta va reduce preţurile la alimente şi va reduce criza alimentară din lume, care se agravează din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Tom Vilsack a reafirmat că sancţiunile americane nu vizează hrana şi îngrăşămintele. Nici sancţiunile europene, a confirmat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU asupra cooperării cu UE.

"Sancţiunile UE nu sunt cauza penuriilor alimentare", pentru că "ele vizează capacitatea Kremlinului de a finanţa agresiunea militară, nu desfăşurarea unui comerţ legitim", a declarat Borrell.

"Sancţiunile UE nu interzic importul şi transportul de produse agricole ruseşti, nici de îngrăşăminte, nici plata pentru aceste exporturi ruse" şi "măsurile noastre nu afectează capacitatea unor ţări terţe de a cumpăra de la Rusia", a precizat şeful diplomaţiei europene.

În prezent, "Rusia blochează cel puţin 20 de milioane de tone de cereale ucrainene, care nu pot ajunge pe pieţele mondiale", a mai denunţat Josep Borrell, îndemnând la rândul său Moscova să permită redeschiderea porturilor aflate sub blocadă rusă.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a respins aceste acuzaţii. "Se încearcă să se pună greşeala pe seama Rusiei, cu afirmaţii nefondate privind bombardamente asupra unor depozite de cereale, blocade de cereale. Nu există niciun obstacol în această privinţă", a afirmat el.

Întrebat despre un proiect al preşedintelui american Joe Biden de a construi silozuri în Polonia pentru a depozita grâu ucrainean, Tom Vilsack a explicat că este vorba de "a reduce riscul pierderii" de cereale, a evita furtul lor şi a păstra calitatea lor.

Sursa: Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI