Studiu: Vârsta biologică, nu cea cronologică, vă poate indica riscul de demență sau AVC

O nouă cercetare, despre care scrie The Conversation, sugerează că vârsta biologică, mai mult decât vârsta cronologică (numărul de ani trăiți) poate prezice riscul de demență și accident vascular cerebral în viitor.

20 Noiembrie 2023, 15:01 (actualizat 20 Noiembrie 2023, 15:03) Știrile TVR |
Vârsta biologică poate prezice riscul de demență și accident vascular cerebral / FOTO: iStock

Studiul, publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry (Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie și Psihiatrie)  a examinat peste 325.000 de adulți britanici de vârstă mijlocie și mai în vârstă. S-a investigat dacă vârsta biologică avansată crește riscurile viitoare de a dezvolta boli neurologice, inclusiv demență, accident vascular cerebral, boala Parkinson și boala neuronului motor.

Pentru a evalua vârsta biologică, s-au analizat 18 biomarkeri colectați în timpul controalelor medicale efectuate între 2006 și 2010. Acestea au inclus tensiunea arterială, glicemia, nivelurile de colesterol, markerii de inflamație, circumferința taliei și capacitatea pulmonară.

Participanții au fost urmăriți timp de nouă ani, pentru a vedea cine a dezvoltat boli neurologice. Cei cu vârste biologice mai înaintate la începutul studiului au avut riscuri semnificativ mai mari de demență și accident vascular cerebral în următorul deceniu – chiar și după ce s-au luat în considerare diferențele de genetică, sex, venit și stil de viață.

În timp ce vârsta biologică înaintată a arătat o asociere puternică cu demența și accidentul vascular cerebral, s-a constatat o legătură mai slabă cu boala neuronului motor și chiar o direcție opusă pentru boala Parkinson. Boala Parkinson prezintă adesea caracteristici unice. De exemplu, deși fumatul accelerează de obicei îmbătrânirea, în mod paradoxal exercită un efect protector împotriva bolii Parkinson.

Nu vă speriați dacă vârsta voastră biologică este mai mare decât cea cronologică. Cercetările încep să sugereze că vârsta biologică poate fi încetinită sau chiar inversată prin intervenții în stilul de viață, inclusiv exerciții fizice, somn, dietă și suplimente nutritive.

Un articol de  Arina Delcea

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 4°C
IASI 5°C 2°C
CLUJ 4°C 0°C
CONSTANTA 15°C 4°C
CRAIOVA 6°C 3°C
BRASOV 6°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI