Studiu: Un test de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer ar putea accelera procesul de diagnosticare al pacienților

Test de sânge
Test de sânge
2 iunie 2023, 11:33

Rezultatele studiului efectuat de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) asupra biopsiei lichide, publicate la cea mai mare conferință mondială privind cancerul, desfășurată în SUA, sugerează că testul de sânge Galleri are potențialul de a depista și de a înlătura cancerul la persoanele care prezintă simptome.

Testul detectează fragmente minuscule de ADN tumoral în sânge. Acesta îi avertizează pe medici dacă a fost detectat un potențial semnal de risc de cancer și prezice locul din organism de unde ar putea proveni acel semnal.

Experții au apreciat rezultatele studiului, dar au spus că ar fi nevoie de mai multe cercetări înainte ca testul, realizat de compania californiană Grail, să poată fi implementat în sistemele de sănătate.

Studiul Symplify, condus de Universitatea din Oxford, a implicat 5.461 de persoane din Anglia și Țara Galilor care au fost trimise la spital de către medicul de familie cu suspiciune de cancer. Rezultatele acestuia sunt prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago.

Testul a dezvăluit corect două treimi din cazurile de cancer în rândul celor care au participat la studiu. În 85% dintre cazurile pozitive, testul a reușit, de asemenea, să identifice cu exactitate locul inițial al cancerului. A fost mai precis la pacienții mai în vârstă și la cei cu cancere mai avansate, potrivit rezultatelor studiului.

Mark Middleton, profesor de medicină experimentală în domeniul cancerului la Oxford, care a condus studiul, a declarat că testul are „potențial pentru identificarea persoanelor care merg la medicul de familie și care nu sunt în prezent direcționate de urgență pentru investigarea cancerului… și care au nevoie de testare”.

De asemenea, este posibil ca testul să accelereze diagnosticarea „în cazul în care nu este sigur care este calea de diagnosticare rapidă potrivită”, a spus Middleton.

„Primul caz de utilizare de mai sus are potențialul de a diagnostica cancerele mai devreme; al doilea și al treilea au potențialul de a ajuta la atingerea obiectivelor privind cancerul (și, prin urmare, de a reduce așteptarea pacienților) prin reducerea numărului total de teste necesare pentru diagnosticarea cancerelor”.

Lawrence Young, profesor de oncologie moleculară la Universitatea din Warwick, a îndemnat la prudență, dar a adăugat: „Acesta este un studiu important care arată că ne îndreptăm spre o eră în care testele de sânge pentru cancer, alături de alte teste ale pacienților simptomatici, ar putea avea un impact real asupra diagnosticării timpurii și ar putea îmbunătăți semnificativ rezultatele clinice”.

Dr. Richard Lee, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a declarat că testarea pacienților cu simptome care ar putea indica un cancer ar putea contribui la permiterea unui diagnostic mai rapid în cazul celor care sunt considerați a fi la risc ridicat. „Acest lucru ar putea duce la diagnosticarea mai rapidă a cancerului sau la o reasigurare mai rapidă pentru cei care nu au cancer”, a adăugat el.

Profesorul Nicholas Turner, tot de la Institutul de Cercetare în domeniul Oncologiei, a declarat că studiul a furnizat date valoroase care sporesc dovezile că biopsiile lichide ar putea fi folosite pentru a diagnostica mai rapid cancerul la pacienții care prezintă simptome.

„Ar putea fi foarte utilă în viitor pentru a direcționa mai repede pacienții către clinicile cu acces rapid și, în special, la persoanele la care rezultatele imagistice sunt incerte”, a declarat Turner.

Dr. David Crosby, șeful departamentului de cercetare în domeniul prevenirii și depistării timpurii de la Cancer Research UK, a declarat: „Rezultatele studiului sugerează că acest test ar putea fi folosit pentru a sprijini medicii de familie în efectuarea evaluărilor clinice, dar este nevoie de mult mai multe cercetări în cadrul unui studiu mai mare pentru a vedea dacă ar putea îmbunătăți evaluarea medicilor de familie și, în cele din urmă, rezultatele pacienților.”

NHS a folosit, de asemenea, testul Galleri la mii de persoane fără simptome, pentru a vedea dacă poate detecta cancere ascunse. Rezultatele sunt așteptate în cursul acestui an. În caz de succes, intenționează să extindă testul la aproximativ 1 milion de persoane.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite