STUDIU | Un gel cu venin de şarpe poate opri sângerarea de trei ori mai rapid în caz de traumă

Cercetători
Cercetători
20 iunie 2022, 10:39

Oamenii de ştiinţă au realizat un gel care conţine proteine din venin de la şarpele brun din estul Australiei şi de la vipera solzoasă, care a reuşit să coaguleze sângele de trei ori mai repede decât procesul natural al organismului, reducând pierderea de sânge de cinci ori, potrivit studiului, publicat luni în Advanced HealthCare Materials.

„Despre şerpii veninoşi se ştie că au un amestec puternic de diferite molecule… anumite molecule au o activitate foarte puternică asupra sistemului de coagulare a sângelui uman”, a declarat autoarea principală a studiului, doctor Amanda Kijas, de la Institutul Australian pentru Bioinginerie şi Nanotehnologie (AIBN) din cadrul UQ.

Kijas a declarat pentru Xinhua că, pe baza unor cercetări anterioare, echipa de oameni de ştiinţă a descoperit că anumite proteine din venin pot face ca sângele să se coaguleze rapid, în mai puţin de un minut, veninul putând împiedica descompunerea ulterioară a cheagului.

Ea a precizat că echipa lucrează la un gel cu venin care rămâne lichid atunci când este depozitat într-un loc răcoros, dar se solidifică la temperatura corpului pentru a sigila rana. Acest produs ar putea fi comercializat în farmacii, adăugat la trusele de prim ajutor şi utilizat de paramedici sau de personalul militar în zonele de conflict, pentru a opri sângerarea în timp ce pacientul este transportat la spital.

„Până la 40% dintre decesele provocate de traume sunt rezultatul sângerărilor necontrolate, cifra fiind mult mai mare când vine vorba despre personalul militar cu sângerări grave într-o zonă de conflict”, a declarat Kijas.

Persoanele cu mecanisme de coagulare disfuncţionale, cum ar fi în cazul hemofiliei, ar putea folosi acest gel pentru a evita necesitatea de a ajunge la spital din cauza sângerării.

„Când apare o leziune traumatică, complexitatea procesului de vindecare suprasolicită capacitatea organismului de a controla sângerarea”, a precizat Kijas.

Gelul cu venin este testat în proceduri preclinice, iar utilizarea sa va fi extinsă spre aplicare comercială.

Echipa de cercetare analizează, de asemenea, posibilitatea ca acesta să poată fi utilizat pentru tratarea arsurilor şi a altor leziuni traumatice.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite