Studiu: Strugurii, împreună cu o dietă bogată în grăsimi, contribuie la sănătatea ficatului

Strugurii împreună cu o dietă bogată în grăsimi contribuie la sănătatea ficatului
Strugurii împreună cu o dietă bogată în grăsimi contribuie la sănătatea ficatului
9 noiembrie 2022, 12:55

Publicat în revista Foods, un studiu susține că strugurii, împreună cu o dietă bogată în grăsimi, contribuie la sănătatea ficatului. reducând grășimea din jurul acestui organ, și la prelungirea duratei de viață.

Pezzuto, care a scris peste 600 de studii științifice, a remarcat că această cercetare dă zicalei „ești ceea ce mănânci” un sens cu totul nou, dar a adus schimbări reale și în expresia genetică.

Strugurii au crescut nivelul de gene antioxidante și au amânat moartea naturală, atunci când au fost introduși într-o dietă bogată în grăsimi. Pezzuto a spus că cea mai bună estimare a sa este că schimbarea observată în studiu ar corespunde cu încă 4-5 ani în plus de viață.

„Ficatul gras, care afectează aproximativ 25% din populația lumii și poate duce în cele din urmă la efecte nefavorabile, inclusiv cancerul hepatic, este prevenit sau întârziat”, au spus autorii. „Genele responsabile pentru dezvoltarea ficatului gras au fost modificate într-un mod benefic prin integrarea strugurilor în dietă.”

Totodată, este clar că introducerea strugurilor în dieta noastră modifică expresia genelor în mai multe locuri în afară de ficat. În studiile publicate recent în revista Antioxidants de Pezzuto și echipa sa de cercetători, s-a descoperit că un consum regulat de struguri modifică expresia genelor chiar și în creier.

În același timp, consumul de struguri a avut efecte pozitive și asupra comportamentului și cogniției care au fost afectate de o dietă bogată în grăsimi, sugerând că modificarea expresiei genelor a fost cea care a produs acest răspuns benefic.

Sunt necesare mai multe studii, dar acest traseu de studiu pare promițător. Pezzuto nu este singurul susținător fructului din vița de vie. O echipă de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) a remarcat același lucru: consumul zilnic de struguri a avut un efect protector asupra metabolismului creierului. Prin urmare, până decid cercetătorii la o concluzie exactă, un lucru este clar! Câteva boabe de struguri pe zi nu strică deloc!

Un articol de Maria Chiriță

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă