STUDIU. România se clasează după Tanzania, Kenya şi Uganda în ceea ce priveşte măsurile luate împotriva exploatării şi abuzului sexual al copiilor

Sute de cazuri de abuz şi exploatare sexuală a copiilor sunt înregistrate anual în România. Rapoarte oficiale arată că aproape două treimi dintre cazuri vizează copii din mediul rural, iar jumătate dintre aceşti copii sunt abuzaţi în familie. Pentru că protecţia copiilor, în special a celor mai vulnerabili dintre ei, este preocuparea constantă a World Vision România, fundaţia este implicată în prevenirea riscului de abuz, neglijare sau exploatare a copilului prin programe şi campanii de conștientizare la nivelul comunității, cele mai multe cu implicarea copiilor

12 Februarie 2019, 16:35 (actualizat 12 Februarie 2019, 16:44) |
Sute de cazuri de abuz şi exploatare sexuală a copiilor sunt înregistrate anual în România

Astfel, Fundaţia World Vision România a înfiinţat în anul 2016 Centrele Comunitare de Resurse pentru Prevenirea Abuzului, Neglijării, Exploatării Copilului, prin intermediul cărora copiii din comunităţile în care activăm sunt monitorizaţi constant, inclusiv prin vizite la domiciliu. Atunci când se constată cazuri de abuz, neglijare şi exploatare este anunţată Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Centrele comunitare funcţionează în prezent în Cluj, Dolj, Ialomiţa, Vâlcea şi Vaslui.

Acesta nu este însă unicul program implementat de World Vision România pentru prevenirea şi combaterea abuzului împotriva copiilor. Fundaţia derulează un program de educaţie parentală numit Şcoala Părinţilor, care are un modul dedicat protecţiei copilului, în cadrul căruia sunt abordate toate formele de abuz şi exploatare a copilului, inclusiv abuz şi exploatare sexuală.

Cu toate acestea, mai avem un drum extrem de lung de parcurs până când copiii României vor fi în siguranţă. România a obţinut un scor de 52,8 din 100 în ceea ce priveşte măsurile luate împotriva exploatării şi abuzului sexual al copiilor, conform studiului Out of the shadows lansat de The Economist Intelligence Unit la începutul acestui an. Astfel, ţara noastră ocupă poziţia 21 din cele 40 de ţări analizate în acest studiu - clasându-se după Tanzania, Kenya şi Uganda - şi are cel mai mic scor general din Uniunea Europeană, fiind depăşită de Serbia, care a obţinut un scor de 58,2.

Cel mai mare scor a fost obţinut de Marea Britanie (82.7), urmată de Suedia (81,5) şi Canada (75,3).

Studiul citat mai sus examinează patru arii principale care implică luarea de măsuri pentru combaterea problemelor legate de exploatoarea şi abuzul sexual al copiilor:

-          Stabilitatea şi siguranţa naţională, sistemul de protecţie socială disponibil pentru copii şi familiile lor, normele sociale şi culturale; România a obţinut un scor de 60.7%.

-          Cadrul legal pentru protecţia copiilor împotriva exploatării şi abuzului; România a obţinut un scor de 68.1 %.

-          Angajamentul guvernamental şi capacitatea sa de răspuns exprimat prin echiparea instituţiilor şi a personalului cu resursele necesare pentru a întelege, măsura şi răspunde adecvat problemei de exploatare şi abuz sexual al copiilor; România a obţinut un scor de 46.3 %.

-          Implicarea mediului de afaceri, a societătii civile şi a mass-mediei faţă de riscurile expunerii copiilor la abuz şi exploatare sexuală şi prin sprijinul direct al copiilor care cad victimă.

România a obţinut un scor de 39.7 %.

Scorul obţinut de România este unul extrem de mic dacă îl privim raportat la problemele grave cu care ţara noastră se confruntă. În 2017, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a înregistrat 817 cazuri de abuz şi exploatare sexuală. Trebuie să ţinem cont de faptul că aceste cazuri raportate reprezintă doar o parte dintre abuzurile petrecute în România, asta pentru că fiecare cifră oficială ascunde realitatea altor sute de cazuri neraportate.

Aşadar, deşi problema exploatării şi abuzului sexual faţă de copii este una extrem de gravă, scorul obţinut arată că ţara noastră este deficitară atât în ceea ce priveşte resursele alocate şi capacitatea statului de răspuns la această problemă, cât şi în ceea ce priveşte implicarea mediul de afaceri, societăţii civile şi mass-mediei în prevenirea riscurilor şi sprijinirea victimelor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 16°C
IASI 13°C 13°C
CLUJ 14°C 12°C
CONSTANTA 16°C 15°C
CRAIOVA 20°C 15°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI