Studiu: Remediu de 1.000 de ani, pe bază de ceapă şi usturoi, ucide bacterii rezistente la antibiotice

Remediu de 1000 de ani ucide bacteriile rezistente la antibiotice
Remediu de 1000 de ani ucide bacteriile rezistente la antibiotice
31 iulie 2020, 08:47

Unele bacterii au devenit foarte rezistente la medicamentele moderne, dezvoltând un biofilm (un agregat de microorganisme în care celulele se alipesc una de alta şi de asemenea se alipesc şi de o suprafaţă) care înconjoară întreaga comunitate bacteriană, protejând-o. Odată ce se instalează aceste grupuri de microorganisme, obţinerea unui agent antimicrobian este incredibil de dificilă.

Ruperea biofilmului necesită concentraţii de antibiotice de o sută până la o mie de ori mai mari decât ar fi necesar pentru bacteriile flotante. În cazuri extreme, poate fi necesară chiar amputarea pentru a se evita otrăvirea sângelui.

„Anticbioticul”, cum îl numesc cercetătorii, a fost găsit într-unul dintre cele mai vechi manuale medicale cunoscute din Anglia medievală, Bald’s Leechbook (Farmacopeea lui Bald, cunoscută şi ca „Medicinale Anglicum”).

Oamenii de ştiinţă au descoperit că un unguent pentru ochi din Farmacopeea lui Bald, format dintr-un amestec de ingrediente naturale – usturoi, ceapă sau praz, bilă de vacă şi vin – poate avea foarte bune proprietăţi antiseptice.

În trecut, această reţetă de unguent pentru ochi a demonstrat că ucide Staphylococcus aureus, bacteria care cauzează infecţii grave, numite adesea în mod simplu infecţii stafilococice. S. aureus sunt bacterii deosebit de rezistente, în primul rând din cauza faptului că pot forma biofilme. Acum, un nou studiu condus de Jessica Furner-Pardoe de la Universitatea din Warwick confirmă aceste rezultate: Chiar şi atunci când bacteriile au format structuri deosebit de robuste, cunoscute sub numele de biofilme, unguentul a fost eficient.

Şi nu numai atât, unguentul pare să lucreze împotriva unor bacterii la fel de rezistente, inclusiv Acinetobacter baumanii, Stenotropomonas maltophilia, S. epidermidis şi S. pyogenes – care pot infecta răni, pot forma biofilme şi pot deveni rezistente la antibiotice.

„Credem că este deosebit de promiţător pentru tratarea infecţiilor piciorului diabetic”, a declarat pentru CNN microbiologul Freya Harrison de la Universitatea din Warwick.

S-a observat însă că ingredientele alifiei funcţionează cel mai bine ca un agent antimicrobian numai în forma finală. Când cercetătorii au separat sau au purificat fiecare element, acestea nu au fost nici pe departe la fel de eficiente în uciderea tulpinilor bacteriene. În acest nou studiu, de exemplu, vinul a arătat o eficacitate antimicrobiană scăzută pe cont propriu, fie pentru bacteriile flotante, fie pentru biofilme. Dar când vinul a fost scos din reţeta unguentului, s-a constatat o scădere drastică a eficacităţii compusului împotriva biofilmelor de S. aureus. La fel s-a întâmplat şi cu celelalte ingrediente, ceapa şi bila au arătat o activitate antibacteriană redusă atunci când au fost testate singure, dar, ca ingrediente în compusul întreg, au fost foarte eficiente.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că în viitor, crearea de antibiotice din produse naturale ar putea fi îmbunătăţită prin studierea combinaţiilor de ingrediente.

 

 

sursa mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite