Studiu: Peste 90% dintre copiii care au necesitat terapie psihologică au dezvoltat tulburări legate de pandemie. Cele mai frecvente diagnostice: anxietate și anxietatea şcolară

Majoritatea atelierelor și activităților s-au transferat online
Majoritatea atelierelor și activităților s-au transferat online
8 iunie 2021, 13:09

Potrivit studiului, un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate şi a avut nevoie de consiliere şi suport psiho-emoţional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenţilor, mergând până la consecinţe extrem de grave, şi anume tentative de suicid.

În doar 8,1% dintre cazuri, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziţionism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare), arată datele unei anchete realizate de Salvaţi Copiii România.

Astfel, cele mai frecvente diagnostice în cazul preşcolarilor au fost reprezentate de anxietate şi anxietatea şcolară (dificultăţile de readaptare şcolară), diminuarea concentrării la orele online, precum şi scăderea abilităţilor şi a interacţiunilor sociale au condus la multiplicarea episoadelor de furie şi irascibilitate, imposibilitatea de a face activităţi în aer liber şi de a ieşi în afara casei a intensificat comportamentele de tip anxios.

În ceea ce priveşte distribuţia pe vârste, pentru preadolescenţi respectarea regulilor de izolare pare să fi generat cele mai mari dificultăţi, următoarele diagnostice ca prevalenţă în cazuistică fiind anxietatea şi tulburările de control al impulsurilor.

Ancheta a vizat datele din cazuistica centrelor de consiliere ale Organizaţiei Salvaţi Copiii, având ca grupuri ţintă copii şi părinţi beneficiari ai serviciilor de consiliere ale Salvaţi Copiii România. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion neprobabilistic, în perioada martie 2020 – martie 2021.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite