STUDIU | Peste 14% din populaţia mondială a avut boala Lyme

Căpușă
Căpușă
14 iunie 2022, 12:03

Borelioza Lyme sau boala Lyme este o maladie infecţioasă cauzată de o bacterie din complexul Borrelia burgdorferi sensu lato, transmisă la oameni prin înţepăturile căpuşelor infectate.

Potrivit analizei publicate în revista BMJ Global Health, Europa Centrală prezintă cea mai mare rată de infectare – 20%. Bărbaţii de peste 50 de ani care trăiesc în zone rurale sunt persoanele cu cele mai mari riscuri de infectare.

Pentru a arăta cât este de răspândită boala Lyme în lume, cercetătorii au identificat 137 de studii eligibile – din 4.196 posibile – şi au grupat datele furnizate de 89 dintre ele.

La 14,5% dintre cei 160.000 de participanţi, anticorpii produşi de organismul uman împotriva bacteriei Borrelia burgdorferi (Bb) au fost depistaţi în sânge.

„Aceasta este cea mai amplă şi cea mai actualizată examinare sistematică realizată până acum privind seroprevalenţa mondială a Bb”, au precizat autorii meta-analizei.

După Europa Centrală, regiunile cu cele mai mari rate de anticorpi sunt Asia de Est (15,9%), Europa Occidentală (13,5%) şi Europa de Est (10,4%).

Regiunea Mării Caraibilor prezintă rata cea mai mică – doar 2%.

Cercetări anterioare au arătat că prevalenţa bolilor transmise de căpuşe s-a dublat pe parcursul ultimilor 12 ani.

Această creştere se explică prin veri mai lungi şi mai secetoase din cauza schimbărilor climatice, migraţia animalelor şi „contacte tot mai frecvente cu animale de companie”, potrivit autorilor cercetării.

Agricultorii şi alţi muncitori care interacţionează în mod regulat cu animale gazdă precum câini şi oi sunt cei mai expuşi în faţa riscului de a fi înţepaţi de o căpuşă infectată, conform studiului.

Datele ar putea fi distorsionate, întrucât autorităţile de sănătate din regiunile unde boala Lyme este endemică sunt mai predispuse să efectueze cu regularitate teste anticorpi în raport cu cele din regiunile unde maladia este mai puţin frecventă.

Boala Lyme este arareori mortală, însă persoanele înţepate de o căpuşă infectată prezintă adeseori o erupţie cutanată şi simptome pseudo-gripale, mai ales dureri musculare şi articulare, dureri de cap, ameţeli şi vărsături.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite