Studiu: Persoanele care au respectat cu strictețe restricțiile în timpul pandemiei, cele mai predispuse să sufere de stres, anxietate și depresie

Coronavirus. COVID-19. Pandemie
Coronavirus. COVID-19. Pandemie
21 noiembrie 2023, 15:32

Cercetătorii au identificat că persoanele cu personalități „comunitare” – care sunt mai grijulii, mai sensibile și mai conștiente de nevoile celorlalți – au respectat cel mai riguros protocoalele de izolare recomandate de medici și oameni de știință.

Cu toate acestea, persoanele cu personalitate ” agentică” – care sunt mai independente, mai competitive și cărora le place să dețină controlul asupra propriei vieți – au fost cele mai puțin predispuse să manifeste aceste comportamente.

„Cu cât persoanele respectau mai mult recomandările de sănătate în timpul izolării, cu atât starea lor de bine după izolare era mai proastă”, au concluzionat Dr. Marley Willegers și colegii săi.

Ei au constatat că teama de a contracta Covid s-a dovedit a fi atât un avantaj, cât și un dezavantaj. „În timp ce creșterea îngrijorării indivizilor cu privire la infecție poate stimula în mod eficient respectarea legii, aceasta are, de asemenea, consecințe negative asupra bunăstării și recuperării oamenilor”, au spus ei.

Cercetătorii și-au bazat concluziile pe un studiu privind gradul de respectare a regulilor pe care 1 729 de persoane din Țara Galilor l-au avut în timpul primei izolări la nivel britanic în perioada martie-septembrie 2020 și pe măsurătorile de stres, anxietate și depresie găsite în rândul acestora în perioada februarie-mai a acestui an.

Tipurile „comunitare” au prezentat cele mai ridicate niveluri de perturbare continuă a bunăstării lor mentale. Cu toate acestea, persoanele „agentive” au reușit să „revină” mai bine din modul de izolare.

Willegers, profesor universitar la Institutul de psihologie a performanței de elită de la Universitatea Bangor, a declarat că unele persoane au avut dificultăți în a face tranziția de la primirea unor îndemnuri regulate privind respectarea sfaturilor de sănătate publică în timpul pandemiei la lipsa oricărui sfat atunci când s-a încheiat izolarea.

„Pe tot parcursul pandemiei, campaniile de mesaje au fost concepute pentru a se asigura că oamenii au continuat să respecte regulile. Dar nu a existat nicio campanie de mesaje la ieșirea din pandemie pentru a-i ajuta pe toți să facă o tranziție în siguranță spre normalitate. În lipsa acesteia, anumite tipuri de personalitate au păstrat un comportament de prevenire a infecțiilor și o anxietate care le subminează bunăstarea mentală”, a adăugat el.

Sănătatea mintală precară de durată pe care o au persoanele care au respectat regulile este „profund îngrijorătoare”, a declarat grupul de reflecție Centrul pentru Sănătate Mintală.

„Constatarea că persoanele care au respectat restricțiile pandemice sunt mai susceptibile de a avea o sănătate mintală mai slabă după trei ani este profund îngrijorătoare. Frica, pierderea și trauma create de pandemie au un impact de durată asupra sănătății mintale a multor persoane. Pentru unii dintre ei, acest lucru poate fi exacerbat de pierderea solidarității sociale ca urmare a faptului că au văzut că alții nu se conformează acelorași restricții”, a declarat Andy Bell, directorul executiv al organizației.

Experții spun că daunele pe scară largă pe care Covid le-a provocat sănătății mintale în Marea Britanie reprezintă principalul motiv pentru care cererea de servicii psihologice și psihiatrice din NHS a crescut în ultimii ani.

Mark Winstanley, directorul executiv al organizației caritabile Rethink Mental Illness, a declarat: „Primele zile ale pandemiei au fost caracterizate de perturbări semnificative, incertitudine și lipsă de control, factori care pot alimenta anxietatea și starea de spirit scăzută.

„Este important să recunoaștem că cei care au luat cele mai mari măsuri pentru a se proteja pe ei înșiși și pe alții au văzut un impact de durată asupra sănătății lor mintale. Deși mulți doresc să treacă peste pandemie și peste viața sub izolare, moștenirea ei trăiește cu mulți oameni până în ziua de azi, întrucât grijile sau îngrijorările legate de cei dragi sau de riscurile pentru propria sănătate nu pot fi îndepărtate cu ușurință.”

Viitoarele campanii guvernamentale de publicitate în domeniul sănătății menite să schimbe comportamentul oamenilor ar trebui să țină cont de diferitele tipuri de personalitate din populație, a adăugat Willegers.

„Campaniile trebuie să evidențieze costurile și beneficiile personale implicate, nu doar responsabilitatea oamenilor față de ceilalți”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite