Studiu: O doză de vaccin anti-COVID-19 reduce cu circa 50% transmiterea în interiorul unei familii

Vaccin. Vaccinare
Vaccin. Vaccinare
28 aprilie 2021, 08:10

Persoanele infectate cu virusul la trei săptămâni după administrarea unei doze de vaccin sunt cu 38% până la 49% mai puţin susceptibile să transmită virusul membrilor familiei lor decât cele care nu au fost vaccinate, a subliniat Public Health England (PHE) într-un comunicat.

Acest nivel de protecţie, observat în jurul celei de-a paisprezecea zi după vaccinare, este similar indiferent de vârsta persoanei vaccinate sau a membrilor familiei.

„Este o veste fantastică. Ştiam deja că vaccinurile salvează vieţi şi acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată, de asemenea, că reduc transmiterea acestui virus mortal”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock.

Acest studiu a urmărit 57.000 de persoane din 24.000 de familii în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv şi le-a comparat cu aproape un milion de contacte de persoane nevaccinate.

Familiile sunt considerate a fi locuri cu „risc ridicat” în ceea ce priveşte transmiterea şi „rezultate similare ar putea fi observate în locuri cu riscuri similare de transmitere, cum ar fi locuinţele comune şi închisorile”, a subliniat PHE.

Agenţia a subliniat că o doză de vaccin permite, de asemenea, după patru săptămâni, reducerea cu 60 până la 65% a riscului de a dezvolta simptome.

Studii anterioare ale PHE au arătat că vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca au prevenit 10.400 de decese la persoanele cu vârsta peste 60 de ani la sfârşitul lunii martie.

Cea mai îndoliată ţară din Europa, cu peste 127.000 de morţi, Regatul Unit este angajat într-o campanie de vaccinare în masă de la începutul lunii decembrie, utilizând în prezent vaccinurile AstraZeneca, Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Potrivit datelor oficiale publicate marţi, au fost administrate circa 34 de milioane de prime doze şi un sfert din populaţia adultă, 13,2 milioane de persoane, au primit a doua doză.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite