Studiu NIESR: Invazia rusă va şterge din economia mondială o sumă uriașă, cât economia Australiei

Foto: Eugene Tkachenko/ Unsplash
Foto: Eugene Tkachenko/ Unsplash
11 mai 2022, 13:32

Creşterea preţurilor la energie şi alimente, provocată de temerile privind securitatea aprovizionării în contextul războiului, va afecta semnificativ activitatea economică la nivel global. Băncile centrale vor trebui să răspundă prin majorarea dobânzilor la ceea ce se estimează a fi o rată anuală a inflaţiei de 8,2% în statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), iar înăsprirea politicii monetare va influenţa negativ economia mondială, apreciază NIESR.

Instituţia susţine că guvernele vor trebui să accelereze sprijinul pentru gospodării şi companii pentru a compensa încetinirea semnificativă a activităţii economice, scrie Agerpres.

„Ţările care au spaţiu fiscal pentru a atenua impactul războiului asupra economiilor lor ar trebui să-l folosească pentru a atenua reducerea veniturilor reale”, adaugă NIESR.

De asemenea, instituţia avertizează că economia britanică este în grafic pentru a intra în recesiune în semestrul doi din 2022 şi se confruntă cu o scădere semnificativă a nivelului de trai în urma creşterii preţurilor.

PIB-ul Marii Britanii ar urma să scadă cu 0,2% în trimestrul trei şi cu 0,4% în ultimele trei luni din 2022. De asemenea, NIESR a înrăutăţit estimarea privind avansul economiei britanice la 3,5% anul acesta (de la 4,8% estimat anterior) şi la 0,8% în 2023 (comparativ cu 1,3% previzionat anterior).

Săptămâna trecută, Banca Angliei (BoE) a menţinut previziunea de creştere a economiei britanice la 3,75% în 2022, dar a înrăutăţit estimarea pentru 2023, când ar urma să se înregistreze un declin de 0,25% (faţă de un avans de 1,25% prognozat anterior). Şi proiecţiile pentru 2024 au fost revizuite la 0,25%, de la 1%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite