STUDIU. Microbii din Stațială Spațială Internațională sunt similari celor din locuințele de pe Pământ

Microbii din Stațială Spațială Internațională sunt similari celor din locuințele de pe Pământ
Microbii din Stațială Spațială Internațională sunt similari celor din locuințele de pe Pământ
6 decembrie 2017, 08:43

‘Este scârbos?’ și ‘Veți vedea microbi din spațiu?’ sunt, probabil, cele mai comune două întrebări pe care le primim în legătură cu această lucrare’, a mărturisit într-un comunicat unul dintre autorii studiului, David Coil, microbiolog la Universitatea din California (UC). ‘Legat de prima (întrebare), pe Pământ suntem înconjurați de microbi, în general inofensivi, și am observat o comunitate microbiană în mare parte similară pe ISS. Așadar, probabil că nu e nici mai mult, nici mai puțin grețos decât o sufragerie’, a spus acesta.

În legătură cu cea de-a doua întrebare, Coil a precizat că ‘din moment ce ISS este complet închisă, microbii din interiorul stației provin de la oamenii aflați pe ISS și de la produsele care le sunt trimise’ de pe Pământ.

ISS găzduiește cel puțin 12.554 de specii microbiene distincte, iar procentul speciilor foarte asemănătoare cu agenții patogeni umani cunoscuți este echivalentă cu cea din mediile antropice de pe Pământ, se precizează în studiu.

‘Flora microbiană de pe suprafețele de pe ISS seamănă foarte mult cu cea de pe locuitorii acesteia, ceea ce nu este surprinzător ținând cont că ei sunt sursa principală’, a explicat Jenna Lang, una dintre autorii studiului. Aceasta a mărturisit că cercetătorii au constatat ‘cu bucurie’ faptul că ‘diversitatea (microbilor de pe ISS) este destul de mare, ceea ce indică faptul că nu este vorba despre o comunitate microbiană ‘bolnavă”.

Proiectul MERCCURI s-a născut în urma unei colaborări între UC și alte organizații printre care se numără Science Cheerleader, un grup de foste sau actuale majorete care au urmat cariere în domeniul științei și al matematicii.

În cadrul unui studiu realizat anterior de echipa Project MERCCURI, au fost trimise pe ISS 48 de mostre de bacterii colectate din Statele Unite, iar în urma analizelor a fost descrisă o bacterie care s-a dezvoltat mai bine în spațiu decât pe Terra, notează Xinhua.

 

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă