Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.

Studiu: Merele româneşti sunt mai dulci şi mai sănătoase ca merele provenite din alte ţări

Merele româneşti sunt mai dulci şi conţin mai mulţi compuşi benefici decât merele provenite din alte ţări, conform unui studiu realizat de Institutul Naţional de Cercetare - IBA Bucureşti, solicitat de Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare (ACPA) "Optimum Cibum", informează Agerpres.

03 Decembrie 2013, 12:03 |
Mere ionatan

La analiza organoleptică s-a evidenţiat faptul că soiurile Ionatan şi Golden crescute în România au aroma specifică mai intensă decât celelalte mere, iar senzaţia de dulce a fost confirmată prin determinări fizico-chimice.

De asemenea, analizele fizico-chimice au arătat că Ionatanul românesc este cu 20% mai dulce decât Ionatanul polonez, iar conţinutul de substanţă uscată solubilă şi cenuşă (care indică prezenţa mineralelor şi a diverşilor compuşi) este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât mărul polonez.

În ceea ce priveşte soiul Golden, merele româneşti sunt cu 22% mai dulci decât cele italiene şi cu 14% faţă de cele turceşti.

De asemenea, substanţa uscată solubilă este cu 13% mai mare decât la cele italiene şi cu 5% faţă de cele turceşti.

ACPA a solicitat Institutului Naţional de Cercetare IBA Bucureşti efectuarea unui studiu comparativ pe mai multe loturi de mere din soiurile Jonathan şi Golden, iar studiul a confirmat că merele româneşti sunt mai dulci şi conţin mai mulţi compuşi benefici decât merele provenite din alte ţări.

"Consumul de mere este recomandat încă din antichitate, iar astăzi, pe baza studiilor ştiinţifice, există confirmarea acţiunii benefice a mărului: depurativ sangvin şi antiseptic intestinal, stimulează activitatea enzimelor şi înlesneşte arderile din organism, antioxidant, ajută digestia, previne infecţiile aparatului respirator. Consumate seara merele au acţiune calmantă asupra sistemului nervos. Consumul de mere se recomandă şi în cazuri de surmenaj fizic şi psihic, anemie şi obezitate, demineralizare. Merele au acţiune favorabilă în hipertensiunea arterială, iar prin concentraţia de pectină consumul a doua mere pe zi asigură în bună măsură prevenţia împotriva arterosclerozei şi infarctului", precizează reprezentanţii asociaţiei "Optimum Cibum".

Studiul, comandat de Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare "Optimum Cibum", face parte dintr-un amplu program de cercetare şi monitorizare a pieţei agro-alimentare româneşti.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, producţia de mere a României a totalizat 435.414 tone în acest an, cu 24% mai mare decât în anul 2013, când s-a obţinut o cantitate de 350.774 tone, informează Agerpres.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 10°C
IASI 7°C 8°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 10°C
CRAIOVA 5°C 11°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 06 Decembrie 2019, 19:29
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 06-12-2019
Deschidere: 9961.05
Maxim: 9989.79
Mimim: 9961.05
Variatie: 0.16%
TLV
2.60
0.38%
SNP
0.44
0.34%
FP
1.20
0%
SNN
14.66
0.14%
SNG
38.35
0.66%
SIF2
1.57
0.64%
TGN
373.50
0.81%
SIF3
0.36
1.12%
BRD
15.68
0.13%
WINE
22.30
0%
ARHIVĂ ȘTIRI