STUDIU. Încălzirea oceanelor, o amenințare și pentru viețuitoarele din zonele de mare adâncime

Cele mai adânci oceane ale lumii se încălzesc într-un ritm mult mai lent, dar mai dramatic în comparaţie cu apa de la suprafaţă, semnalând un viitor sumbru pentru vieţuitoarele care trăiesc în apele de profunzime, conform rezultatelor unui studiu internaţional, citat marţi de agenţia DPA.

26 Mai 2020, 09:35 (actualizat 26 Mai 2020, 09:41) Știrile TVR |
Încălzirea oceanelor, o amenințare și pentru viețuitoarele din zonele de mare adâncime

O cercetare realizată de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, publicată marţi în jurnalul Nature Climate Change, a constatat că velocitatea climatului se petrece de două ori mai rapid în straturile superioare ale oceanelor din cauza suprafeţei mai mari afectată de încălzire.

Drept urmare, vieţuitoarele care trăiesc în apele de profunzime au un risc mai mic de a fi afectate imediat. ''Cu toate acestea, până la sfârşitul secolului, presupunând că vom avea un viitor cu cantităţi mari de emisii, nu va exista doar o încălzire mult mai mare a suprafeţei, ci această căldură va pătrunde mai adânc", a explicat Isaac Brito-Morales, doctorand la Universitatea din Queensland, autorul principal al studiului.

''Velocitatea climatică'' este definită drept viteza şi direcţia probabile cu care o specie trebuie să migreze pentru a trăi în aceleaşi condiţii de climă pe măsură ce oceanul se încălzeşte.

Potrivit lui Brito-Morales, velocitatea climatică diferă în funcţie de adâncime, ''ceea ce reprezintă provocări uriaşe pentru modalităţile în care proiectăm zonele protejate''.

În opinia profesorului Anthony Richardson, de la Universitatea din Queensland, ''indiferent ceea ce facem acum'', vieţuitoarele acvatice din zonele de mare adâncime se vor confrunta cu ameninţări din ce în ce mai mari până la sfârşitul secolului din cauza modului în care suprafaţa apei se încălzeşte.

Cercetătorii au calculat velocitatea climatului în patru zone oceanice de adâncime din 1955 până în 2005 şi apoi au estimat cifrele pentru perioada 2050-2100 cu ajutorul a unsprezece modele climatice.

Un exemplu al efectelor în flux ale încălzirii oferit de cercetători este cel al tonului, care trăieşte la 200-1.000 de metri adâncime, dar a cărui alimentaţie este bazată pe planctonul din apropiere de suprafaţa apei.

 

 

sursa

agerpres.ro

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI