Studiu în SUA: Femeile din forțele speciale se luptă și cu sexismul colegilor bărbați

Femeile din forțele speciale se luptă și cu sexismul colegilor bărbați
Femeile din forțele speciale se luptă și cu sexismul colegilor bărbați
22 august 2023, 14:56

Studiul Women in Army Special Operations, care a fost realizat în 2021 și lansat luni, a constatat că femeile se luptă în continuare cu bariere discriminatorii și sexiste pentru a se integra pe deplin în comunitatea operațiunilor speciale.

Studiul arată că bărbații subofițeri fac deseori comentarii vădit sexiste la adresa colegelor lor. O altă constatare importantă a fost că „aproape toți soldații de sex feminin” din ARSOF sunt echipate cu o armătură prost potrivită, o problemă care afectează femeile membre ale serviciului de ani de zile”.

„Nu este un lucru plăcut de a avea, este o necesitate”, a spus Lt. general Jonathan Braga, comandantul USASOC, despre faptul că au femei în operațiuni speciale. „Dacă iei doar protecția Statelor Unite și cele mai critice amenințări pe care le avem acolo, avem nevoie de toată lumea când vorbești despre apărarea națiunii noastre, nu doar în armată, ci la scară macro. … Este esențial pentru misiunea noastră.”

Studiul a mai constatat că 40% dintre femei spun că prejudecățile de gen la locul de muncă sunt o problemă și că în realitate comentariile sexiste făcute de respondenții de sex masculin la sondaj au reprezentat un „sentiment comun” și „nu erau valori aberante”. Aceste comentarii au inclus remarci că femeile „nu au loc” într-o echipă a forțelor speciale.

Un subofițer superior este citat în sondaj spunând că femeile care merg la unități de operațiuni speciale „căută un soț, un iubit sau o atenție”. Un altul a spus că „se teme de ziua în care o femeie ajunge într-o echipă și sper să fiu retras până când se va întâmpla asta”.

Naumann a spus luni că multe dintre comentarii sunt „ignorante” și sunt „pur și simplu pentru că oamenii nu sunt educați și nu înțeleg”.

Femeile care au participat la studiu au fost, de asemenea, de acord că ele și alte femei trebuie să îndeplinească standardele pentru a servi în unitățile ARSOF și în poziții de autoritate și nu au vrut ca standardele să fie reduse sau ca femeile să fie puse în poziții pur și simplu pentru că sunt femei. Dar aproape jumătate dintre bărbați credeau că standardele au fost simplificate pentru femei, potrivit studiului.

Femeile care au participat la sondaj au descris un efort neobosit de a se dovedi zilnic, în timp ce omologii lor de sex masculin nu se confruntă cu același control. „Trebuie să muncesc din greu pentru a-mi dovedi excelența, în timp ce bărbații trebuie să muncească din greu pentru a-și dovedi mediocritatea”, a spus o femeie.

„În timpul desfășurării, prin mai multe conversații sincere cu diverși bărbați, mi-am dat seama că lupta pentru a fi considerat competent în ciuda sexului meu va fi acolo pentru întreaga mea carieră în ARSOF, din cauza presupunerilor și opiniilor durabile despre abilitățile femeilor”, a spus altă femeie. „M-am dovedit bărbaților cu care am lucrat doar pentru a mi se spune „Sunt excepția de la regulă”, succesul meu nu părea să contribuie la viziunea generală negativă asupra femeilor pe care mulți dintre acești bărbați o au.”

Și, în ciuda faptului că una din trei femei afirmă că hărțuirea sexuală este o problemă, studiul a constatat că există raportări „excepțional de scăzute” privind hărțuirea în rândul femeilor, deoarece se tem de represalii, de ostracizare și de sfârșitul carierei.

„Femeile pur și simplu nu raportează hărțuirea sexuală”, a constatat studiul. Bărbații intervievați, totuși, au spus că au fost „ezitanți” sau că „se tem” să interacționeze cu femeile din unitatea lor de teama de a fi acuzați de hărțuire, agresiune sau că au o relație nepotrivită. Bărbații le-au spus, de asemenea, cercetătorilor că sunt îngrijorați ca nu cumva soțiile lor să aibă probleme cu munca lor îndeaproape alături de femei.

În ciuda diferitelor provocări, studiul a constatat în cele din urmă că 57% dintre femeile din ARSOF credeau că acum, cultura este mai bună decât în armata convențională și că majoritatea femeilor – 72% – ar sprijini decizia fiicei lor de a servi în ARSOF.

„Am simțit mai puțină discriminare de gen în ARSOF decât cea convențională”, a spus un ofițer. „Este vorba de performanță, nu de reputație.”

În timp ce studiul evidențiază o serie de probleme, pe care Braga le-a numit „dezamăgitoare”, a prezentat și acțiunile pe care USASOC le-a întreprins pentru a aborda cele 48 de recomandări ale studiului.

Comandamentul pentru Operațiuni Speciale ale Armatei SUA a numit un lider „Femei în inițiativa ARSOF”, de exemplu, care „se concentrează pe eforturile de modernizare specifice femeilor… mentorat și sponsorizare, precum și sănătate și pregătire”. S-au asigurat fonduri suplimentare pentru centrele de îngrijire a copiilor pentru al 7-lea Grup al Forțelor Speciale, ai căror soldați studiul a arătat că au „probleme considerabile” cu locația facilităților.

Există planuri de a lua măsuri suplimentare. Rezultatele studiului vor fi integrate în procesul de îmbarcare pentru soldații care merg la Centrul și Școala Specială de Război a Armatei, iar liderii caută să sporească oportunitățile de mentorat pentru femei. USASOC dezvoltă, de asemenea, un „curs de etichetă în întâlniri” la nivel de comandă pentru a crește gradul de conștientizare a hărțuirii sexuale și a agresiunii, un curs care a fost deja prezentat Regimentului 75 Ranger.

Comandantul USASOC Sgt. Maj. JoAnne Naumann a subliniat că studiul „nu este despre acomodarea femeilor”, ci mai degrabă despre furnizarea de „instrumente care le permit femeilor să-și maximizeze performanța și să continue să servească la toate nivelurile. Sunt mândru că am făcut acest pas inițial pentru a ne vedea pe noi înșine și unde se află organizația noastră”, a spus Braga într-un comunicat de presă luni. El a punctat că „Abordarea problemelor identificate în studiu va fi importantă, deoarece lucrăm pentru a recruta și reține talentele de top de care unitățile de operațiuni speciale ale armatei au nevoie pentru a avea succes.”

Mai puțin de 10% din forțele de operațiuni speciale sunt femei, potrivit unui raport al Oficiului de Responsabilitate Guvernamentală publicat anul acesta. Peste 100 de femei absolviseră școala istovitoare de Ranger a Armatei în martie 2022, iar în 2020 prima femeie s-a alăturat rândurilor elitei Beretelor Verzi. Luni, Braga a spus că există mai puțin de 10 femei Berete verzi și că „fac o diferență fantastică și schimbă mintea oamenilor prin cât de impresionante sunt”.

Dar timp de decenii înainte de aceste repere, femeile au servit alături de forțele de operațiuni speciale. Într-adevăr, Braga și-a amintit femeile care au servit în capacități de operațiuni speciale, datând încă din vremea Războiului Revoluționar, numind femeile o componentă „critică” a formațiunilor.

„Avem femei care servesc în orice calitate, fiecare – forțe speciale, afaceri civile, operațiuni psihologice, elementul nostru de aviație pentru operațiuni speciale, Rangerii și facilitatorii noștri”, a spus Braga luni. „Fiecare are femei și ele sunt esențiale pentru succesul nostru în întreaga lume astăzi. Și nu aș putea fi mai mândru de ele.”

Braga a recunoscut luni că eforturile de a aborda descoperirile îngrijorătoare sunt abia la început și că va dura timp pentru a schimba cultura comunității.

„Este nevoie de timp. Dar cred că suntem bine pe drum… dar trebuie să fim mai buni, trebuie să fim mai buni pentru că națiunea noastră depinde de noi”, a concluzionat Braga.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite