Studiu: Eritrolul, un îndulcitor artificial, poate provoca atac de cord și accident vascular cerebral

Fara zahar. Indulcitor
Fara zahar. Indulcitor
1 martie 2023, 08:35

„Gradul de risc nu este mic”, arată autorul principal al studiului, Dr. Stanley Hazen, director al Centrului de Diagnostic și Prevenire Cardiovasculare de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Persoanele cu factori de risc existenți pentru boli de inimă, cum ar fi diabetul, au de două ori mai multe șanse să sufere un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă au niveluri ridicate de eritritol în sânge, potrivit studiului, publicat luni în revista Nature Medicine.

Cercetările de laborator și pe animale prezentate în studiu au arătat că eritritolul părea să determine trombocitele din sânge să se coaguleze mai ușor. Cheagurile se pot desprinde și se pot deplasa către inimă, declanșând un atac de cord, sau către creier, declanșând un accident vascular cerebral.

„Acest lucru sună cu siguranță alarmant”, a spus dr. Andrew Freeman, director de prevenire și sănătate cardiovasculară la National Jewish Health, un spital din Denver, care nu a fost implicat în cercetare.

„Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului”, a spus Freeman. „Evident, sunt necesare mai multe cercetări, dar pentru prudență, ar trebui să limitați eritritolul în dieta dumneavoastră pentru moment.”

Ca răspuns la studiu, Consiliul de Control al Caloriilor, o asociație din industrie, a declarat pentru CNN că „rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetări științifice care arată că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi eritritol, sunt siguri, așa cum demonstrează permisiunile de reglementare globale pentru utilizarea lor în alimente și băuturi”, a declarat Robert Rankin, directorul executiv al consiliului, într-un e-mail.

Rezultatele „nu ar trebui extrapolate la populația generală, deoarece participanții la intervenție prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare”, a spus Rankin.

Asociația Europeană a Producătorilor de Poliol a refuzat să comenteze, spunând că nu a revizuit studiul.

La fel ca sorbitolul și xilitolul, eritritolul este un alcool de zahăr, un carbohidrat care se găsește în mod natural în multe fructe și legume. Acesta are aproximativ 70% din dulceața zahărului și nu are calorii.

Fabricat artificial în cantități masive, eritritolul nu are un gust persistent, nu crește glicemia și are un efect laxativ mai puțin pronunțat decât alți alcooli de zahăr.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite