STUDIU: Doza booster a vaccinului Johnson&Johnson previne spitalizările în cazul infectării cu Omicron

STUDIU: Doza booster a vaccinului Johnson&Johnson previne spitalizările în cazul infectării cu Omicron
STUDIU: Doza booster a vaccinului Johnson&Johnson previne spitalizările în cazul infectării cu Omicron
30 decembrie 2021, 14:02

Studiul, care conţine date din lumea reală, dar nu a trecut prin procedura de evaluare peer-reviewed, a analizat efectele unei a doua doze de vaccin J&J, administrată unui număr de 69.092 de lucrători sanitari în perioada 15 noiembrie – 20 decembrie.

Administrarea doar a unei doze iniţiale s-a dovedit a oferi o protecţie cu mult redusă împotriva infecţiei cu Omicron, variantă care se transmite rapid în multe ţări după ce a fost identificată pentru prima dată la sfârşitul lui noiembrie în Africa australă şi Hong Kong.

Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că o doză booster oferă protecţie semnificativă împotriva unei forme severe de boală în urma infectării cu această variantă.

Studiul sud-african arată că eficacitatea vaccinului J&J în a preveni spitalizările a crescut de la 63% la scurt timp după administrarea boosterului la 84% 14 zile mai târziu. Eficacitatea a atins 85% după una până la două luni după administrarea rapelului.

”Ne oferă siguranţa că vaccinurile anti-COVID-19 continuă să fie eficiente pentru scopul în care au fost produse, adică să protejeze oamenii împotriva formelor grave de boală şi a decesului’
‘, a spus Linda-Gail Bekker, cercetător asociat în cadrul studiului.

”Este încă o dovadă că nu am pierdut acel impact nici măcar în faţa unei variante care a suferit mai multe mutaţii’‘, a spus ea.

Bekker a spus că juriul ”deliberează încă” asupra problemei unor boostere suplimentare la vaccinul J&J.

”Ceea ce demonstrăm este că două doze restabilesc cu adevărat protecţia totală şi nu cred că puteam extrapola de aici că vom avea nevoie de o a treia sau a patra doză”, a mai spus acesta.

Cercetătorii au precizat că analiza lor prezintă mai multe limitări inclusiv perioadă scurtă de monitorizare – în medie de opt zile pentru lucrătorii sanitari ce au primit doza booster cu până la 13 zile în urmă sau de 32 de zile pentru cei care au primit boosterul în urmă cu una până la două luni – şi care ar putea distorsiona eficacitatea per ansamblu a vaccinului.

Un alt studiu realizat luna aceasta în Africa de Sud a arătat că o primă rundă de inoculare cu două doze din serul anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech a fost mai puţin eficientă în Africa de Sud în ceea ce priveşte evitarea spitalizărilor în cazul persoanelor infectate după apariţiei variantei Omicron.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă