Studiu despre liberalizarea pieței gazului: Gaz mai ieftin și oferte mai scumpe

A mai rămas mai puțin de o lună până la liberalizarea pieței gazului. Furnizorii se întrec în oferte pentru cei 3,5 milioane de clienți, care acum plătesc un preț reglementat. Dar multe dintre tarifele propuse sunt mai mari decât cele plătite în prezent. Asta deși prețul gazului a scăzut după apariția pandemiei de coronavirus. Autoritățile s-au sesizat și amenință cu o nouă plafonare a prețurilor.

03 Iunie 2020, 19:46 |
Gaz mai ieftin
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Peste o treime dintre furnizorii de gaze propun clienților contracte cu prețuri mai mari decât cele actuale, arată un studiu. Asta deși au cumpărat gazul la un preț fix, reglementat, de 68 de lei pe megawatt/oră. Iar după apariția pandemiei de coronavirus, la bursă, tarifele au scăzut din cauza cererii mai mici.

Reprezentații furnizorilor nu sunt de acord cu o posibilă plafonare a prețurilor. Susțin că lucrurile se vor regla după ce piața se va liberaliza.

Pentru a evita o creștere a prețurilor, autoritățile au impus producătorilor să vândă furnizorilor, pe bursă, 30% din cantitatea de gaze. Pentru început, în iunie, prețul de pornire al licitațiilor este de aproape 24 de lei pe megawatt/ora, mai mic decât prețul reglementat.

Experții în energie recomandă clienților să fie atenți ce ofertă acceptă.

În piață reglementata a gazelor sunt acum 35 de furnizori, iar doi dintre ei dețin aproape 80% din numărul total de clienți. Odată cu liberalizarea pieței, numărul companiilor va depăși 80.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -2°C -1°C
IASI -3°C -6°C
CLUJ -7°C -7°C
CONSTANTA -3°C -1°C
CRAIOVA -1°C -1°C
BRASOV -7°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI