Studiu: Creierul bebelușului poate fi modelat în funcție de cât de mult îi vorbești

Creierul bebelușului poate fi modelat în funcție de cât de mult îi vorbești
Creierul bebelușului poate fi modelat în funcție de cât de mult îi vorbești
15 mai 2023, 14:08

Oamenii de știință au găsit o legătură între nivelul de vorbire la care sunt expuși copiii de către adulți și concentrația unei substanțe din creier, cunoscută sub numele de mielină, care înconjoară nervii și face semnalele mai eficiente.

Profesorul John Spencer, principalul autor al studiului, a declarat: „Cred că mesajul de luat acasă este să vorbești cu copiii tăi. Contează. Ceea ce este destul de izbitor aici este că modelează literalmente structura creierului”.

Cercetătorii au folosit un dispozitiv montat în interiorul unei veste pentru a înregistra volumul de vorbire la care au fost expuși acasă 87 de copii în vârstă de aproximativ șase luni și 76 de aproximativ 30 de luni. Echipa a înregistrat 6.208 de ore de date lingvistice, constatând că bebelușii cu mame mai educate au fost expuși la cantități mai mari de vorbire. În plus, ei înșiși au produs mai multe vocalizări.

Echipa a invitat apoi 84 dintre copii la spital, unde au adormit într-o cameră specială. „Odată ce copiii au adormit, practic ne-am strecurat ca ninja și l-am ridicat pe copil, l-am pus pe un cărucior și l-am transportat în camera de scanare RMN”, a explicat Spencer. Așa au măsurat cantitatea de mielină din creierul copiilor.

Pe măsură ce creierul se dezvoltă, cantitatea de mielină crește. Cu toate acestea, echipa a descoperit că, pentru copiii de 30 de luni, cantități mai mari de vorbire a adulților au fost asociate cu cantități mai mari de mielină în căile legate de limbaj din creier.

În schimb, pentru copiii de șase luni, cantități mai mari de vorbire a adulților au fost asociate cu concentrații mai mici de mielină. Acest rezultat a fost neașteptat, iar profesorul coordonator al cercetării spune că impactul vorbirii ar putea depinde și de stadiul de dezvoltare a creierului. „Acum, începe să se reducă o parte din creșterea celulelor, să se formeze conexiuni specifice și aici intervine mielina. Așa că acum ce primește copilul începe să ajute la structurarea mielinei”, a explicat profesorul John Spencer.

Cercetătorii au mai descoperit că, în cazul ambelor grupe de vârstă, asociațiile au fost mai puternice, cel puțin în emisfera dreaptă a creierului, pentru copiii cu mame mai educate.

Doctorul Saloni Krishnan, expert în neuroștiințe cognitive la Royal Holloway, Universitatea din Londra, care nu a fost implicat în lucrare, a spus că cercetarea a produs descoperiri noi, dar a avertizat că nu dovedește neapărat că mai multă vorbire provoacă mai multă mielinizare, observând că pentru copii în vârstă de aproximativ șase luni este invers.

Krishnan a mai remarcat și că diferențele individuale în capacitatea de limbaj sunt legate de genetică. „Copiii care sunt expuși la mai multă vorbire acasă și au mielinizare mai mare vor avea, de asemenea, gene moștenite de la părinți care sunt mai capabili din punct de vedere lingvistic. Trebuie să testăm acest potențial efect genetic înainte de a-l putea atribui mediului lingvistic”, a explicat ea.

Totuși, și studiile anterioare au sugerat că există beneficii în a vorbi cu bebelușii. Cercetările arată că astfel copiii pot fi ajutați la procesarea limbajului și la îmbunătățirea vocabularului.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite