STUDIU. Consumul unei cantități mici de alcool ne îmbunătățește pronunția într-o limbă străină

Consumul unei cantități mici de alcool ne îmbunătățește pronunția într-o limbă străină
Consumul unei cantități mici de alcool ne îmbunătățește pronunția într-o limbă străină
23 octombrie 2017, 08:08

Este bine stabilit că alcoolul afectează funcțiile cognitive și motorii. „Funcțiile executive” ale creierului, care includ capacitatea de a ne aminti, de a acorda atenție și de a inhiba comportamentele necorespunzătoare, sunt deosebit de sensibile la efectele acute ale alcoolului. Dat fiind faptul că funcțiile executive sunt importante atunci când vorbim a doua limbă (non-nativă), se poate aștepta ca alcoolul să afecteze această abilitate.

Pe de altă parte, alcoolul crește încrederea în sine și reduce anxietatea socială, ambele fiind de așteptat să îmbunătățească capacitatea lingvistică atunci când interacționează cu o altă persoană. Mai mult, mulți vorbitori bilingvi consideră că își pot îmbunătăți astfel capacitatea de a vorbi a doua limbă. Scopul acestui studiu experimental realizat de cercetători de la Universitatea din Maastricht, Universitatea din Liverpool și King’s College din Londra, a fost de a testa pentru prima dată aceste predicții opuse, după cum se explică într-un comunicat publicat la 19 octombrie pe site-ul Universității din Maastricht, maastrichtuniversity.nl.

Cercetătorii au supus unui test 50 de persoane a căror limbă natală este germana și care studiază la Universitatea din Maastricht, în Olanda. Toți subiecții, care au învățat recent să vorbească, să citească și să scrie în olandeză, au trebuit să vorbească cu un olandez timp de 2 minute, după ce jumătate dintre ei au băut un pahar de apă, iar cealaltă jumătate a consumat o cantitate de alcool în funcție de greutatea lor (echivalentul unei beri pentru un om de aproximativ 70 de kilograme),

Rezultatul a fost că cei care au consumat alcool au fost mai bine cotați de interlocutorii lor olandezi decât colegii lor perfect sobri, mai ales în ceea ce privește pronunția. O posibilă explicație ar putea fi efectul alcoolului de reducere a anxietății. Dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a testa acest lucru, spun cercetătorii care amintesc că o cantitate mare de alcool afectează în mod negativ discursul.

Întrucât participanții la studiu au știut ce au consumat, este imposibil să se determine dacă este vorba de un efect biologic al consumului de alcool sau dacă este un efect psihologic. „În viitor, cercetarea va trebui să includă un placebo la alcool”, precizează autorii cercetării, care a fost finanțată de Universitatea din Maastricht.

Legătura dintre o bună pronunție într-o limbă străină și consumul moderat de alcool a mai fost studiată și în trecut. Astfel, în 1972, un studiu a constatat că subiecții americani care au băut doze mici de alcool și-au îmbunătățit pronunția unor cuvinte în limba thailandeză.

În același timp, fără nicio surpriză, multe studii au confirmat deja că, cu cât cineva este mai beat, cu atât este mai puțin capabil să vorbească în mod corespunzător inclusiv în limba sa maternă. ”Aparent, a bea șapte shot-uri de Bourbon 86 proof (43 % alcool) a fost suficient pentru ca participanții să-l schimbe pe L în R și pe S în Ș, chiar și atunci când era vorba de nativi anglofoni vorbind în engleză”, potrivit unui studiu citat în 2014 de revista Slate.

 

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite