STUDIU Bombardamentele din Al Doilea Război Mondial au trimis unde de șoc uriașe și au modificat atmosfera

Raidurile din Al Doilea Război Mondial au fost atât de intense, încât au modificat stratul superior al atmosferei, arată datele unui studiu realizat de Uniunea Europeană pentru Geoștiințe, publicat în Annales Geophysicae.

26 Septembrie 2018, 17:41 Știrile TVR |
Bombe din Al Doilea Război Mondial / FOTO: Captură YouTube
Bombe din Al Doilea Război Mondial
Atmosfera Pământului

Bombardamentele violente au avut un impact vast și dramatic nu doar asupra Pământului, ci și la 1.000 de km deasupra scoarței terestre, modificând limita atmosferei.

Undele de șoc produse de bombele extrem de puternice au slăbit ionosfera, partea superioară a atmosferei, caracterizată de o ionizare produsă de radiația solară.

(w500) Atmosfera

Ionosfera este deosebit de importantă pentru tehnologiile moderne care folosesc comunicațiile radio, sistemele GPS,  telescoapele radio și unele radare de avertizare timpurie.

Modul exact în care se schimbă în timp nu este deocamdată cunoscut.

"Este uimitor să vezi cum undele provocate de exploziile declanșate de om pot afecta marginea spațiului. Fiecare raid a eliberat o energie echivalentă cu cel puțin 300 de fulgere. Forța brută implicată ne-a permis să calculăm cum evenimentele de pe suprafața Pământului pot afecta ionosfera", a explicat profesorul de științe spațiale Chris Scott.

Cercetătorii au urmărit datele zilnice colectate între 1943 și 1945 de Centrul de Cercetare Radio din Slough, Marea Britanie. Au fost trimise atunci, pe distanțe de 100 până la 300 de km deasupra Pământului, secvențe de impulsuri radio peste frecvențele de unde scurte, pentru a determina înălțimea și concentrația de electroni din partea superioară a atmosferei.

Potrivit calculelor, concentrația de electroni a scăzut în perioada celor 152 de raiduri majore ale Aliaților. Undele de șoc de după bombardamente au încălzit stratul superior al atmosferei, provocând deionizarea.

Continuitatea atacurilor a permis separarea datelor privind impactul exploziilor de variațiile specifice evenimentelor naturale petrecute în aceeași perioadă.

Înregistrări detaliate au dezvăluit că avioanele cu 4 motoare ale Aliaților transportau bombe mult mai mari decât aeronavele cu 2 motoare ale Luftwaffe. Rezultatele corespund cu datele din rapoartele despre efectele bombardamentelor.

"Echipaje implicate în raiduri au raportat că aeronavele au fost deteriorate de undele de șoc ale bombelor, deși se aflau deasupra limitei de altitudine recomandate", a indicat Patrick Major, istoric la Universitatea Reading și co-autor al studiului.

Puterea fără precedent a acestor atacuri le-a permis oamenilor de știință să măsoare impactul unor astfel de evenimente până la sute de km deasupra Pământului.

Rezultatele îi ajută pe cercetători să înțeleagă astfel impactul pe care îl au asupra atmosferei fenomene naturale precum fulgerele, erupțiile vulcanice și cutremurele.

Cercetătorii au nevoie de ajutor pentru digitizarea mai rapidă a datelor privind atmosfera. Ei caută să stabilească acum care este energia minimă necesară pentru a declanșa un răspuns detectabil în ionosferă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SCI-TECH
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI