Studiu: Aproape 7% dintre englezi și-au schimbat identitatea sexuală în șase ani. Femeile de peste 65 de ani, la fel de predispuse la schimbări

Una din 15 persoane adică aproape 7% din populația Regatului Unit și-a schimbat identitatea sexuală pe o perioadă de șase ani
Una din 15 persoane adică aproape 7% din populația Regatului Unit și-a schimbat identitatea sexuală pe o perioadă de șase ani
12 iunie 2023, 14:26

Profesorul Yang Hu, de la Universitatea Lancaster, autorul principal al studiului, a declarat: „Am efectuat această cercetare pentru că, deși știam că identitatea sexuală este fluidă, nu știm cât de fluidă este. Am vrut, de asemenea, să știm cum variază această fluiditate între diferitele grupuri demografice”.

Aproape 23.000 de indivizi au fost observați de două ori în șase ani de către cercetătorii de la Universitatea Lancaster, folosind date din studiul longitudinal al gospodăriilor din Regatul Unit. Cercetătorii au descoperit că o minoritate semnificativă (6,6%) din cohortă și-a schimbat identitatea sexuală raportată în acea perioadă.

Studiul arată că mobilitatea identității sexuale este mai mare în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani (7,9%) și adulților în vârstă de 65 de ani și peste (7,4%), comparativ cu cei categoria 25–64 de ani (5,0%–6,2%). O altă constatare este că mai cu seamă femeile tind să-și schimbe identitatea sexuală (cu 10% mai probabil decât în cazul bărbaților).

Educația și rasa ar putea să joace un rol. Mobilitatea identității sexuale este de trei ori mai probabilă în rândul persoanelor etnice non-albe (15,5%), decât în rândul persoanelor albe (5,0%). Cercetarea mai relevă și că mobilitatea identității sexuale este mai probabilă în rândul persoanelor mai puțin educate.

Nicole Denier, de la Universitatea Alberta din Canada și co-autor al raportului, a fost deosebit de intrigata de constatarea că identitatea sexuală nu se stabilizează pe parcursul vieții. „Această ipoteză a dat naștere multor cercetări care se concentrează asupra adolescenței ca etapă critică a dezvoltării identității sexuale. Dar descoperirile noastre sugerează că schimbările în identitatea sexuală reprezintă un subiect de cercetare la fel de demn în rândul persoanelor în vârstă și, într-adevăr, pe toată durata vieții”.

Cercetarea nu explorează motivele din spatele schimbărilor identității sexuale, dar profesora Yang Hu, de la Universitatea Lancaster, autoare principală al studiului, a emis ipoteza că persoanele aflate la mijlocul vieții ar putea fi mai puțin susceptibile de a-și schimba identitatea sexuală din cauza presiunii din partea mediului de muncă și a altor instituții sociale. „Teoriile existente sugerează că normele rigide în jurul „masculinității” pot însemna că bărbații pot fi mai puțin flexibili și mai puțin fluidi în expresiile identității lor sexuale. Minoritățile etnice și rasiale și cele mai puțin avantajate din punct de vedere socioeconomic pot fi mai susceptibile la multiple forme de presiune socială și stres minoritar, care le pot influența identificarea și rapoartele de identitate”.

Cercetarea a fost salutată de Fundația LGBT. Ibtisam Ahmed, șeful departamentului de politică și cercetare a spus: „Sperăm că această cercetare poate contesta mai multe ipoteze ale societății și crește gradul de conștientizare că oamenii se pot schimba de mai multe ori, că acest lucru este comun și că acest lucru ar trebui respectat ca parte a călătoriei cuiva. Această cercetare provoacă, de asemenea, una dintre ipotezele care predomină în mass-media/societatea mainstream în momentul în care persoanele LGBTQ+ tind să fie mai tinere sau că este văzută ca o „tendință” în rândul tinerilor. Această cercetare evidențiază în mod clar că apariția este posibilă și chiar are loc în orice etapă a vieții”, a adăugat Ahmed.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite