STUDIU. Animalele de companie pot fi purtătoare ale bacteriilor rezistente la antibiotice umane

Mai multe animale de companie prezentate la un spital veterinar din Marea Britanie aveau în organism bacterii rezistente la un antibiotic uman de "ultimă soluţie", relatează Press Association, citată de Agerpres.

16 Aprilie 2019, 12:24 (actualizat 16 Aprilie 2019, 12:28) |
Cercetarea este prezentată la reuniunea Congresului European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase din Amsterdam

Linezolid este un antibiotic avansat, autorizat în Marea Britanie în 2001 şi utilizat pentru tratarea infecţiilor umane refractare, inclusiv a celor cauzate de ''superbacteria'' MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină). Acesta nu este autorizat pentru uz veterinar.

Cu toate acestea, s-a descoperit că trei pisici şi un câine erau purtători ai bacteriei ''înarmate'' cu o genă care conferă un nivel înalt de rezistenţă la linezolid.

Animalele care au fost prezentate la spitalul veterinar proveneau din gospodării diferite.

Bacteria Enterococcus faecalis rezistentă la linezolid a fost izolată din eşantioane prelevate de la trei pisici şi un câine.

Descoperirea sugerează faptul că rezistenţa la un număr din ce în ce mai restrâns de antibiotice de ultimă instanţă se poate răspândi între diferite populaţii de bacterii prezente la animale şi oameni.

''Este îngrijorător deoarece transmiterea acestui organism la proprietari are potenţialul de a se răspândi la alte bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus'', a declarat doctor Katie Hopkins de la Public Health England, care a condus cercetarea.

''Acest lucru poate conduce la infecţii dificil de tratat. Pentru a minimiza transmiterea bacteriilor rezistente între animalele de companie şi oameni, intervenţiile chirurgicale veterinare trebuie efectuate în condiţii adecvate, iar proprietarii ar trebui să se spele pe mâini după ce ating animalele'', a precizat cercetătoarea.

Gena care conferă rezistenţa bacteriană la linezolid se numeşte optrA.

Potrivit lui Hopkins, este pentru prima oară când enterococi optrA-pozitivi au fost identificaţi la animalele de companie din Marea Britanie.

Datorită măsurilor prompte de igienizare şi decontaminare nu a existat nicio dovadă că infecţia s-ar fi transmis la oameni, a precizat specialista.

"Constatările noastre susţin viziunea iniţiativei One-Health potrivit căreia bacteriile rezistente la antibiotice pot fi transmise între animale şi oameni, deşi direcţia de transfer este adesea dificil de dovedit. În prezent, nu cunoaştem prevalenţa enterococilor rezistenţi la linezolid la animalele de companie şi, prin urmare, pentru sănătatea publică este necesară o abordare în comun a monitorizării emergenţei şi diseminării mecanismelor de rezistenţă".

Cercetarea este prezentată la reuniunea Congresului European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ECCMID) din Amsterdam.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 12°C
IASI 11°C 9°C
CLUJ 10°C 9°C
CONSTANTA 13°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI