Studiu alarmant: Alcoolul consumat zilnic crește riscul de cancer la sân. În schimb, alăptarea și mișcarea scad riscul

24 mai 2017, 18:20

Problema, spun specialiştii Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului, este consumul de alcool în fiecare zi. Chiar şi o jumătate de pahar de vin – dacă este băut zilnic, creşte riscul de cancer la sân cu 5 până la 9 procente, mai mult în cazul femeilor aflate la menopauză.

Dr. Annde Mctiernan, co-autor al studiului, centrul Fred Hutchinson Cancer Research: „Riscul cancerului la sân creşte odată cu cantitatea de alcool; două pahare dublează riscul, trei îl triplează, aşa că e foarte important să limităm consumul.”

Sunt şi veşti bune: alăptarea scade riscul de cancer la sân, la fel şi mişcarea – dar efectele unui viciu nu pot dispărea instantaneu.

„Exerciţiul fizic şi alcoolul s-ar putea să acţioneze în direcţii contrare, în ce priveşte riscul. Dar nu vă imaginaţi că beţi trei pahare, mergeţi la o alergare şi gata, riscul dat de alcool a dispărut.”

E nevoie de atenţie şi la masa corporală şi la obiceiurile alimentare.

În România, cancerul la sân este devastator: cauzează mortalitatea a peste o treime dintre femeile diagnosticate. Iar în mediul rural, 83 la sută dintre femei nici măcar nu au făcut vreodată un control preventiv, potrivit Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite