Studiu: Unul din patru români a renunţat la ideea de a plăti o vacanţă early booking în următoarele nouă luni

10 mai 2020, 21:43

Toată lumea se gândeşte altfel la vacanţe după ce planeta a fost lovită de pandemia noului coronavirus. Excursiile şi concediile rezervate din timp, cu luni înainte, par de domeniul trecutului pentru mulţi români. Riscul de a pierde banii este mare.

Unul din patru români a renunţat la ideea de a plăti o vacanţă early booking în următoarele nouă luni, arată un studiu realizat de IRI Travel pe un eşantion de 1250 de persoane. Probleme au şi turiştii şi companiile.

Ofertele tip early booking au apărut timid în România acum 15 ani, au scăzut în timpul crizei economice din 2009-2011 dar apoi au crescut exponenţial. Cei mai de succes ani pentru ofertele early booking au fost ultimii 2-3 ani, când turiştii începuseră să achiziţioneze pachete pentru sezonul estival încă din octombrie-noiembrie.

În ceea ce privește scepticismul turiștilor romani în funcție de zonele geografice ale tarii în care locuiesc…

Turiştii din zona Moldovei sunt cei mai reticenţi cu privire la rezervarea unei vacanţe în regim de early booking. Ei reprezintă peste un sfert dintre pesimişti (27%). Aceştia sunt urmaţi de către cei din zona Transilvaniei, cu un procent de 22%, în timp ce pe locul 3 se află dobrogenii, cu 19%.

În prag de vară, litoralul Mării Negre, şi în România şi în Bulgaria, este în continuare căutat. Turiştii sună la agenţii şi cer informaţii despre viitoare concendii, dar puţini dintre ei fac şi rezervări şi sunt dispuşi să plătească un avans.

Românii nu se tem să călătorească din nou prin ţară după ieşirea din starea de urgenţă. Un studiu realizat de Travelminit şi Travelcomunication arată că peste 40 de la sută dintre respondenţi au deja planuri pentru călătorii. Caută cazări în zone izolate şi rezervări care oferă şi date flexibile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite