Studiu: Tot mai mulți români apelează la servicii medicale private. Motivele: curățenia, confortul, timpul scurt de aşteptare, dar și respectul față de pacient

Tot mai mulţi români plătesc pentru a primi îngrijiri medicale. O arată un studiu realizat în mediul urban de o firmă care se ocupă cu cercetarea de piaţă. Nu e de mirare! În jur de 1,5 milioane de români au abonamente private de sănătate. În 2020, jucătorii din domeniu estimează că cifra va ajunge la două milioane.

10 Decembrie 2019, 18:54 (actualizat 10 Decembrie 2019, 20:31) |
Sistemul medical privat câștigă teren
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

30% din oamenii intervievaţi de o firmă specializată în cercetare de piaţă au declarat că apelează mai frecvent la servicii private.

În cazul tinerilor sub 25 de ani, procentul e mai mare: 43%. La fel şi în cazul celor care locuiesc în Bucureşti şi Ilfov.

Emanuela Schweninger, jurnalist TVR: "Sunt mai multe motive pentru care românii aleg sistemul medical privat. În primul rând, potrivit studiului, mulţi oameni beneficiază de asigurări medicale private din partea angajatorilor. Alte motive sunt curățenia, confortul, timpul scurt de aşteptare, dar și faptul că oamenii se simt mai respectați".

Studiul arată că persoanele de peste 35 de ani aleg spitalele de stat. Sistemul public e preferat, de asemenea, de locuitori din Transilvania, Moldova și Banat-Crişana.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: "Sistemul de asiguri sociale de sănătate din România nu funcţionează corect, pentru că, în mod normal, această cifră ar fi trebuit să arate ceva de genul: nu contează că e la stat, că e la privat, ar trebui ca tarifele practicate de CNAS cu furnizorii să fie egale, deci să nu existe o discriminare între furnizori, şi atunci pacienţii vor merge la o clinică medicală unde au fost mulţumiţi".

Uneori, pacienţii sunt nevoiţi să apeleze la privat pentru că unele intervenţii nu se pot face în spitalele de stat. Tocmai de aceea, asociaţiile de pacienţi cred că statul ar trebui să investească mai mult în aparatură şi în pregătirea medicilor care profesează în sistemul public.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI