Studiu: Tot mai mulți români apelează la servicii medicale private. Motivele: curățenia, confortul, timpul scurt de aşteptare, dar și respectul față de pacient

10 decembrie 2019, 18:54

30% din oamenii intervievaţi de o firmă specializată în cercetare de piaţă au declarat că apelează mai frecvent la servicii private.

În cazul tinerilor sub 25 de ani, procentul e mai mare: 43%. La fel şi în cazul celor care locuiesc în Bucureşti şi Ilfov.

Emanuela Schweninger, jurnalist TVR: „Sunt mai multe motive pentru care românii aleg sistemul medical privat. În primul rând, potrivit studiului, mulţi oameni beneficiază de asigurări medicale private din partea angajatorilor. Alte motive sunt curățenia, confortul, timpul scurt de aşteptare, dar și faptul că oamenii se simt mai respectați„.

Studiul arată că persoanele de peste 35 de ani aleg spitalele de stat. Sistemul public e preferat, de asemenea, de locuitori din Transilvania, Moldova și Banat-Crişana.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: „Sistemul de asiguri sociale de sănătate din România nu funcţionează corect, pentru că, în mod normal, această cifră ar fi trebuit să arate ceva de genul: nu contează că e la stat, că e la privat, ar trebui ca tarifele practicate de CNAS cu furnizorii să fie egale, deci să nu existe o discriminare între furnizori, şi atunci pacienţii vor merge la o clinică medicală unde au fost mulţumiţi„.

Uneori, pacienţii sunt nevoiţi să apeleze la privat pentru că unele intervenţii nu se pot face în spitalele de stat. Tocmai de aceea, asociaţiile de pacienţi cred că statul ar trebui să investească mai mult în aparatură şi în pregătirea medicilor care profesează în sistemul public.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite