Studiu: Tinerii din România, optimiști față de propria situație financiară

Tinerii români din Generația Z - cei născuți în perioada dintre mijlocul anilor 1990 și începutul anilor 2000 - sunt, potrivit unui studiu realizat de Ipsos MORI, cei mai optimiști față de propria situație financiară, comparativ cu alți tineri europeni participanți la chestionar.

26 Iulie 2019, 13:16 (actualizat 26 Iulie 2019, 13:25) |
Târg de cariere, studenți, tineri absolvenți / FOTO: RADU TUTA / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Peste jumătate dintre tinerii români cu vârste între 18 și 25 de ani consideră că au o situație financiară mai bună decât cea a părinților sau tutorilor, în timp ce doar 15% dintre ei cred că au o situație mai slabă, potrivit rezultatelor unui sondaj internațional realizat de Ipsos MORI, la comanda grupului britanic International Personal Finance (IPF), care operează Provident Financial România.

Astfel, doar 33% din tinerii din Ungaria și 32% din tinerii din Spania consideră că au o situație financiară mai bună decât cea a părinților, menționează autorii studiului.

Cu toate acestea, 40% din tinerii români susțin că aveau o situație financiară mai bună în urmă cu un an, fiind în fruntea clasamentului european și la acest capitol. În același timp, un sfert dintre tinerii români (27%) admit că au în prezent o situație financiară mai bună decât cu un an în urmă, în timp ce în Ungaria 25% dintre tineri împărtășesc această opinie, în Spania 23%, iar în Cehia 33%.

Generația Z privește viitorul cu optimism, iar aproape 7 din 10 tineri români (68%) cred că situația lor financiară va fi mai bună în următoarele 12 luni, și doar 8% dintre respondenții români consideră că urmează o situație financiară mai dificilă, notează autorii studiului.

De asemenea, nu mai puțin de 77% dintre românii cu vârste între 18 și 25 de ani cred în capacitatea lor de a-și gestiona finanțele personale.

Tinerii ungari sunt mai puțin încrezători în abilitatea de a-și gestiona finanțele - doar jumătate dintre respondenți cred că au această capacitate (51%).

Această încrederea este motivată și de percepția privind educația: 63% dintre respondenții români susțin că au beneficiat de educație formală sau de training-uri despre cum să își gestioneze finanțele personale.

În plus, 80% dintre tinerii români consideră că educația primită i-a pregătit suficient de bine pentru a-și gestiona finanțele proprii, mai mulți decât spaniolii (69%), dar mai puțini decât polonezii (85%) şi mexicanii (82%).

Pe de altă parte, 13% dintre tinerii români cu vârste între 18 şi 25 de ani au, în prezent, o proprietate achiziţionată prin credit ipotecar, în timp ce procentul celor care iau în calcul realizarea unui credit ipotecar în următorul an este dublu - 26%.

Femeile au o înclinaţie mai mare spre achiziţionarea unei locuinţe, iar 15% dintre respondente au deja un astfel de împrumut, faţă de unul din 10 bărbați.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 3°C 6°C
CONSTANTA 7°C 12°C
CRAIOVA 4°C 6°C
BRASOV 4°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI