Studiu: Tinerii din România, optimiști față de propria situație financiară

Târg de cariere studenți tineri absolvenți
Târg de cariere studenți tineri absolvenți
26 iulie 2019, 13:16

Peste jumătate dintre tinerii români cu vârste între 18 și 25 de ani consideră că au o situație financiară mai bună decât cea a părinților sau tutorilor, în timp ce doar 15% dintre ei cred că au o situație mai slabă, potrivit rezultatelor unui sondaj internațional realizat de Ipsos MORI, la comanda grupului britanic International Personal Finance (IPF), care operează Provident Financial România.

Astfel, doar 33% din tinerii din Ungaria și 32% din tinerii din Spania consideră că au o situație financiară mai bună decât cea a părinților, menționează autorii studiului.

Cu toate acestea, 40% din tinerii români susțin că aveau o situație financiară mai bună în urmă cu un an, fiind în fruntea clasamentului european și la acest capitol. În același timp, un sfert dintre tinerii români (27%) admit că au în prezent o situație financiară mai bună decât cu un an în urmă, în timp ce în Ungaria 25% dintre tineri împărtășesc această opinie, în Spania 23%, iar în Cehia 33%.

Generația Z privește viitorul cu optimism, iar aproape 7 din 10 tineri români (68%) cred că situația lor financiară va fi mai bună în următoarele 12 luni, și doar 8% dintre respondenții români consideră că urmează o situație financiară mai dificilă, notează autorii studiului.

De asemenea, nu mai puțin de 77% dintre românii cu vârste între 18 și 25 de ani cred în capacitatea lor de a-și gestiona finanțele personale.

Tinerii ungari sunt mai puțin încrezători în abilitatea de a-și gestiona finanțele – doar jumătate dintre respondenți cred că au această capacitate (51%).

Această încrederea este motivată și de percepția privind educația: 63% dintre respondenții români susțin că au beneficiat de educație formală sau de training-uri despre cum să își gestioneze finanțele personale.

În plus, 80% dintre tinerii români consideră că educația primită i-a pregătit suficient de bine pentru a-și gestiona finanțele proprii, mai mulți decât spaniolii (69%), dar mai puțini decât polonezii (85%) şi mexicanii (82%).

Pe de altă parte, 13% dintre tinerii români cu vârste între 18 şi 25 de ani au, în prezent, o proprietate achiziţionată prin credit ipotecar, în timp ce procentul celor care iau în calcul realizarea unui credit ipotecar în următorul an este dublu – 26%.

Femeile au o înclinaţie mai mare spre achiziţionarea unei locuinţe, iar 15% dintre respondente au deja un astfel de împrumut, faţă de unul din 10 bărbați.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite