Studiu: Românii au o putere de cumpărare de două ori mai mică decât media europeană. Există și un decalaj important între săraci și bogați

Puterea de cumpărare a românilor e de două ori mai mică decât media europeană, arată un studiu. Asta, deși unele alimente de bază sunt chiar mai scumpe la noi decât în alte țări, unde salariile sunt mult mai mari. Economiștii avertizează că situația s-ar putea înrăutăți în contextul în care în România ritmul de creștere a prețurilor a fost, în toamnă, aproape de două ori mai mare decât în zona euro.

11 Decembrie 2021, 18:54 Știrile TVR |

Românii au o putere medie de cumpărare, pe cap de locuitor, de 7.453 de euro și se află pe locul 31 din cele 42 de țări incluse într-un clasament european. Media europeană e însă de două ori mai mare, aproape 15.100 de euro. Cea mai mare valoare e în Lichtenstein: peste 64.000 de euro!

În România, ritmul anual de creștere a prețurilor a fost de 7,9% în octombrie, aproape dublu față de zona euro.

În România, salariul mediu net a urcat la 3.500 de lei, adică aproximativ 700 de euro. Dar cu toate acestea rămâne cu mult sub media europeană. Din acești bani plătim acum pentru un kilogram de zahar 80 de eurocenți. Iar pentru un litru de ulei de floarea soarelui 1 euro și 80 de cenți, chiar și 2 euro.

Spaniolii cumpără același litru de ulei cu 1,4 euro, iar kilogramul de zahar costă în medie 80 de cenți. Asta, în timp ce salariul mediu net a înregistrat anul acesta cea mai mare creștere, ajungând la 1700 de euro, de două ori și jumătate mai mare decât în România.

Sunt diferențe mari și între regiuni. Puterea de cumpărare din București e aproape dublă față de media pe țară și de peste 3 ori mai mare decât în Vaslui, județul cel mai puțin bogat. Specialiștii spun că principala cauză a decalajului de dezvoltare e lipsa infrastructurii.

Studiul mai arată că în România, ca și în cazul altor țări europene, precum Franța și Polonia, se constată și un decalaj important între săraci și bogați.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI